Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA dårlig forberedt

Planen var at jublende irakere raskt skulle få samfunnet på fote igjen. I stedet ble det plyndring, usikkerhet og kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Amerikanske eksperter spør nå hvorfor Pentagon ikke var bedre forberedt. Det er en gåte at militære og sivile ledere i det amerikanske forsvarsdepartementet kunne bli overrasket over omfanget og styrken i lovløsheten i Etterkrigs-Irak, skriver The Washington Post.

I kongresshøringer har militære ledere, administratorer og eksperter på fredsbevarende operasjoner ytret seg meget kritisk om situasjonen i Irak. De hevder Pentagon i sin planlegging fullstendig overså et tiårs erfaringer fra fredsbevarende arbeid i Afghanistan, Balkan, Haiti og Somalia.

Kritikk fra mange hold

- Et sted bak de krigførende styrkene skulle det ha vært et stort antall mennesker som var i gang med å sikre befolkningens trygghet, sier William Durch, som er ekspert på fredsbevaring ved The Stimson Center i Washington D.C.

- Det er ganske elementært. Ser man på det siste dusinet konflikter i verden, blir det opplagt at man ikke kan gjøre noe uten å fokusere på sikkerhet, sier han.

Erkjenner feil

Også presidentens partifeller reiser nå kritikk. Republikaneren Christopher Shays i Representantenes hus sier til The Washington Post dette om planleggingen:

- De leksene de lærte i Bosnia, Kosovo, Haiti og Afghanistan om nødvendigheten av å få bukt med lovløshet, ser ut til å ha falt ut av krigsplanen på veien til Bagdad.

Fem uker etter at krigen sluttet, er nå amerikanske myndigheter i ferd med å innrømme at det hele ikke har gått særlig greit. Plyndringen og lovløsheten varte betydelig lenger enn de par dagene forsvarsminister Rumsfeld snakket om da han etter krigen sa at frie mennesker kan gjøre feil og begå kriminelle handlinger.

Ifølge The New York Times var Det hvite hus ikke forberedt på hvor ille Iraks infrastruktur var etter krigen.

- Sett utenfra så Bagdad ut til å være en by som fungerte. Det er den ikke, sier en tjenestemann.

Et raskt skifte

Det raske skiftet fra Jay Garner til Paul Bremer som sivil amerikansk leder i Irak demonstrerte behovet for et mer effektivt amerikansk styre i Irak. Garners innsats ble rg hindret av en intens maktkamp mellom det amerikanske utenriksdepartementet og Pentagon. I en videofilmet høring for Kongressen i forrige uke sa Garner at han manglet elementære hjelpemidler som e-post, telefoner, biler og oversettere.

- Garner og USA var ikke forberedt på å håndtere sikkerhetsvakuumet, sier Kenneth H. Bacon, som er tidligere talsmann for Pentagon.

Tre dager før Irak-krigen startet, sa visepresident Dick Cheney at amerikanske soldater kom til å bli hilst som frigjørere. Mye av planleggingen ble gjort på grunnlag av en slik ventet positiv effekt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media