Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA-diplomat fikk nok av Afghanistan-krigen

- Men jeg er ingen hasjrøykende fredshippie. Det er folk som må drepes.

PROTEST: Amerikanske soldater patruljerer i Kandahar-provinsen i det sørlige Afghanistan. En ung amerikansk diplomat har trukket seg i protest mot krigføringen, som første tjenestemann siden invasjonen i 2001. Foto: REUTERS / Omar Sobhani / SCANPIX
PROTEST: Amerikanske soldater patruljerer i Kandahar-provinsen i det sørlige Afghanistan. En ung amerikansk diplomat har trukket seg i protest mot krigføringen, som første tjenestemann siden invasjonen i 2001. Foto: REUTERS / Omar Sobhani / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En ung Afghanistan-diplomats avgang skaper hodebry for Det hvite hus. Det er særlig diplomatens begrunnelse som vekker bekymring.

36 år gamle Matthew Hoh hadde akkurat den bakgrunnen amerikanske myndigheter har etterspurt i arbeidet med å få utviklingen i Afghanistan på fote. Som tidligere medlem av marinekorpset tjenestegjorde han i Irak, før han fortsatte karrieren i Pentagon.

Deretter ble han sendt på sivilt oppdrag i Irak for så å ende opp i utenriksdepartementet.

I juli fikk han jobben som USAs utsending i Zabul-provinsen sør i Afghanistan. Men allerede i september hadde Hoh fått nok og trakk seg fra stillingen. Han er trolig den første amerikanske tjenestemann i Afghanistan som trekker seg i protest mot krigen siden invasjonen i 2001, skriver The Washington Post.

Det er imidlertid Hohs begrunnelse for oppsigelsen som faller Washington tungt for brystet.

- Jeg har mistet forståelsen for og tilliten til det strategiske formålet ved USAs tilstedeværelse i Afghanistan, skriver Hoh i sin redegjørelse for oppsigelsen.

- Gjør Sovjet-feil
Hoh skriver at han tviler på den nåværende strategien, men understreker at avgangen ikke er basert på hvordan USA utkjemper krigen i Afghanistan, men hvorfor.

- For å si det enkelt: Jeg klarer ikke å se verdien av at USA skal fortsette å sette liv og penger på spill ved å støtte den afghanske regjeringen i det som i realiteten er en 35 år lang borgerkrig, heter det i brevet.

Hoh mener at USA går i samme fellen som Sovjetunionen, ved å støtte en stat i oppløsning samtidig som man tviholder på et system og en ideologi innbyggerne ikke ønsker.

Han avfeier president Obamas begrunnelse for tilstedeværelsen i Afghanistan, som er at kampen mot Taliban og al-Qaida hindrer angrep mot USA.

- Skulle vi sikre oss mot det, måtte vi ha okkupert det vestlige Pakistan, Somalia, Sudan og Jemen, hevder Hoh.

Ubeleilig tidspunkt
Oppsigelsen kommer på et tidspunkt da Obama må ta stilling til om han skal sende flere tusen nye soldater til Afghanistan eller ikke. Det hvite hus? talsmann Ian Kelly beskriver Hoh som utenriksdepartementets øyne og øre på bakken i Zabul.

- Vi tar meningene hans veldig seriøst. Høytstående tjenestemenn både i Afghanistan og i USA har snakket med ham. Vi respekterer hans rett til å være uenig med oss, sier Kelly, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kelly legger til at han er enig med enkelte av Hohs argumenter, men ikke konklusjonene han trekker.

Vil utsette avgjørelse
Hoh selv sier til Washington Post at han bestemte seg for å snakke ut fordi «folk i Iowa, folk i Arkansas, folk i Arizona må si ifra til sine kongressrepresentanter at dette ikke er riktig».

- Men jeg er ingen hasjrøykende fredshippie som ønsker at alle skal elske hverandre. Det er mange folk som må drepes, slår Hoh fast.

I en meningsmåling utført for NBC og Wall Street Journal som ble publisert tirsdag, oppgir 47 prosent at de vil sende flere soldater til Afghanistan. 43 prosent er imot dette. I september var 51 prosent mot, mens 44 var for.

58 prosent mener det er best å utsette avgjørelsen til etter det afghanske omvalget 7. november.

(NTB) 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media