Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA drepte ni gutter som samlet ved - trodde de var opprørere

Hamid Karzai nekter å godta USAs unnskyldning og har fått nok av sivile tap i Afghanistan.

NEKTER: President Hamid Karzai i Afghanistan nekter å godta USAs unnskyldning. Han advarer samtidig koallisjonsstyrkene mot ytterligere sivile tap som kan styrke opprørerne og Taliban. Foto: BEN STANSALL/EPA/Scanpix
NEKTER: President Hamid Karzai i Afghanistan nekter å godta USAs unnskyldning. Han advarer samtidig koallisjonsstyrkene mot ytterligere sivile tap som kan styrke opprørerne og Taliban. Foto: BEN STANSALL/EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs forsvarsminister Robert Gates er på overraskelsesbesøk i Afghanistan for å besøke amerikanske styrker sør og øst i landet.

Besøket kommer en uke etter at NATO drepte ni gutter, alle under 12 år, i et luftangrep. NATO har beklaget feilbombingen som førte til tragedien.

Aksepterte ikke unnskyldningen Svile tap i Afghanistan er en av de største utfordringene for koallisjonsstyrkene, både for å få støtte i kampen mot Taliban i møte med lokalbefolkningen og overfor afghanske myndigheter.

President Harmid Karzai kommenterte NATOs unnskyldning i går, samme dag som Gates landet i Afghanistan.

- Karzai sier at unnskyldninger og beklagelser ikke er nok, han sier videre at de sivile tapstallene er den største belastningen på forholdet mellom Afghanistan og USA, fortalte Karzai NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general David Petraeus, ifølge presidentens eget kontor.

- Det er ikke lenger akseptabelt for det afghanske folk. Beklagelser og fordømmelser av feilbombingen der ni unge gutter ble drept leger ikke sårene til det afghanske folk.

- Grusom feil Feilbombingen skjedde tirsdag 1. mars i Pech-dalen i Kunar-provinsen helt øst i Afghanistan. General David Rodriguez, som leder NATOs operasjoner fra dag til dag, beklaget at ni gutter ble drept i en video-uttalelse.

LA SEG FLAT: General David Rodriguez (venstre) la seg flat etter feilbombingen. Det er ikke nok for president Karzai. Foto: Yuri CORTEZ/AFP/Scanpix
LA SEG FLAT: General David Rodriguez (venstre) la seg flat etter feilbombingen. Det er ikke nok for president Karzai. Foto: Yuri CORTEZ/AFP/Scanpix Vis mer

- Jeg ønsker å tilby min dyptfølte beklagelse for drapet på ni barn. Jeg ønsker å forklare dere hva som skjedde, ikke for å unnskylde, men fordi det å kjenne til fakta noen ganger kan hjelpe når en tragedie rammer, het det i uttalelsen.

Og videre:

- Et koallisjonshelikopter identifiserte de ni guttene feilaktig som opprørere basert på etteretningsinformasjon. Guttene samlet ved samme sted som opprørere noen timer tidligere hadde beskutt oss med raketter. Koallisjonsstyrkene sendte to helikoptere til stedet. Helikoptrene identifiserte guttene som opprørere og drepte ni. Kort tid etterpå fikk vi melding om at det ikke var snakk om opprørere likevel.

- De var simpelthen gutter som samlet ved. Vi gjorde en grusom feil, sa Rodriguez.

NATO under angrep Sivile tapstall i Afghanistan har økt det siste året etter at Petraus' opptrapningsplan ble iverksatt. Opprørernes angrep har i større grad rettet seg mot «myke mål» som banker, supermarkeder og idrettsarrangementer.

Sivile tap som følge av feilslåtte NATO-angrep vekker imidlertid større harme, siden de er i Afghanistan for nettopp å beskytte sivilbefolkningen.

BEKLAGET: USAs beklagelse etter drapet på ni smågutter som samlet ved. Du kan lese hele her. Faksimile: defense.gov
BEKLAGET: USAs beklagelse etter drapet på ni smågutter som samlet ved. Du kan lese hele her. Faksimile: defense.gov Vis mer

Det var i går demonstrasjoner i Afghanistan rettet mot USA og NATO. Demonstrantene ropte «Død over USA og den amerikanske regjeringen», mens de brente en dukke som skulle være Barack Obama. Tidligere på dagen drepte en veibombe plantet av opprørerne 12 sivile, av dem fem barn.

Tidligere i mars påsto Karzais regjering at NATO-styrker er ansvarlig for 65 sivile dødsfall, av dem 40 barn, i Kunar-provinsen. NATO svarte med å vise til videoer fra 17. februar, da de hardeste kampene utspilte seg, som viser at troppene siktet på og drepte dusinvis av opprørere - ikke sivile.

SAMLET VED: Røyken stiger etter helikopterangrepet som drepte ni smågutter. Foto: MEER AFZAL/EPA/Scanpix
SAMLET VED: Røyken stiger etter helikopterangrepet som drepte ni smågutter. Foto: MEER AFZAL/EPA/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling