- USA drev fangeleir i Kosovo

Europarådets menneskerettighets-kommisær så i 2002 en fangeleir i Kosovo med likhetstrekk til skandale-leiren på Guantanamo Bay.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forholdene var sjokkerende, sier kommisær Álvaro Gil Robles til den franske avisen Le Mondes lørdagsutgave, ifølge danske Politiken.

Robles inspiserte Kosovo-leiren i 2002 og skal ha sett 15-20 fanger kledd i orange fangedrakter. Disse draktene ble senere symbolet på den såkalte «Camp X-Ray» på Guantanamo Bay, der amerikanerne ble beskyldt for å drive torturlignende forhørs- og  oppbevaringsmetoder. Amerikanske myndigheter nektet også å gi fangene rettigheter som krigsfanger etter Genevekonvensjonen. I august 2003 forsøkte 23 av de terrormistenkte fangene å ta sine egne liv i en protest mot behandlingen.

Fengsler i Øst-Europa

Fangene i Kosovo var plassert i små militærbrakker, og brakkene ble holdt adskilt ved hjelp av høye piggtrådgjerder. En representant fra det amerikanske utenriksdepartementet skal overfor Robles ha forsikret om at leiren ville bli nedlagt det påfølgende året.

Opplysningene kommer etter at Washington Post tidlig i slutten av oktober avslørte at den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har hemmelige fengsler i Øst-Europa.

Europakommisjonær Robles sier at det ikke finnes beviser for at leiren i Kosovo kan settes i forbindelse med CIA-operasjonene i Øst-Europa.

KOSOVO: Slik har vi blitt vant til å se bilder fra USAs terrorleir på Guantanamo Bay på Cuba. Nå hevder Europarådets menneskerettighetskommisær Álvaro Gil Robles at en lignenede fangeleir har eksistert i Kosovo. Foto: Reuters
KOSOVO: Slik har vi blitt vant til å se bilder fra USAs terrorleir på Guantanamo Bay på Cuba. Nå hevder Europarådets menneskerettighetskommisær Álvaro Gil Robles at en lignenede fangeleir har eksistert i Kosovo. Foto: Reuters Vis mer
SÅ FANGELEIR: Europarådets menneskerettighetskommisær Álvaro Gil Robles beskriver forholdene i fangeleiren i Kosovo som sjokkerende.