Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA driver helt uhørt press mot våre støttespillere

Wikileaks-talsmann sammenligner USAs toleranse for åpenhet med Kina.

- UHØRT: Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson mener USA driver med et konsentrert angrep mot Wikileaks ved å legge press på ulike tjenesteleverandører som PayPal og Amazon. Foto: Reuters/Paul Hackett/Scanpix
- UHØRT: Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson mener USA driver med et konsentrert angrep mot Wikileaks ved å legge press på ulike tjenesteleverandører som PayPal og Amazon. Foto: Reuters/Paul Hackett/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det at PayPal, Mastercard, Amazon og Postbanken i Sveits har avsluttet samarbeidet med Wikileaks er et konsentrert angrep fra vestlige land og spesielt USA, sier Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson til Dagbladet.

- Det er helt uhørt og uforståelig med nyere historie med slike angrep på ytringsfriheten. Det har aldri vært lignende angrep på en medieorganisasjon, sier Hrafnsson videre.

- Ingen ulovlige aktiviteter Flere av tjenesteleverandørene, som PayPal, har begrunnet sperringen av kontoen med at WikiLeaks har brutt PayPals retningslinjer, som forbyr at tjenesten brukes til aktiviteter som oppmuntrer til ulovlige handlinger.

- Vi driver ikke med noen ulovlige aktiviteter, og Wikileaks er ikke siktet for noen ting. Det er overhodet ikke grunnlag til å si at vi driver med ulovlig aktivitet eller noe som oppmuntrer til ulovlige handlinger. Vi jobber med åpenhet i samfunnet, sier Hrafnsson.

Han påpeker også at stort sett alle ambassadekorrespondansen Wikileaks har publisert, er publisert av også tradisjonelle medier.

- Disse har ikke blitt utsatt for noen angrep oppfordret av spesielt USA, mener han.

Sammenligner USA med Kina - Press mot tjenesteleverandører som leverer tjenester til en medieorganisasjon som ikke har gjort noe galt er helt uhørt, og på linje med hva stengte samfunn som Kina kan finne på å gjøre, sier Kristinn Hrafnsson videre.

- Sammenligner du USA med Kina?

- Ja, det gjør jeg.

Han forteller at de har fått fornyet støtte fra alle verdenshjørner etter at Assanges bankkonto i Sveits ble sperret. Kontoen, som ble kalt «Julian Assange Defence Fund», hadde som hensikt å stå for sikkerheten til Wikileaks-sjefen og ledelsen forøvrig.

- Folk er rasende over disse forsøkene på å få Wikileaks til å forsvinne, og vi gjør alt for å klare å fortsette. Det er tydelig at den økende støtten viser at folk er rasende, sier Assange.

Økt støtte Han forteller at de nå har 750 såkalte «mirror-sider» som forskjellige støttespillere over hele verden. Slike sider står på ulike servere og har nøyaktig samme innhold som originalsiden og oppdateres automatisk når det legges til ny informasjon på den originale siden. Siden sidene står på flere forskjellige servere, blir det mye vanskeligere å få tatt ned alle.

Wikileaks håper slike sider kan sikre at organisasjonen får gjennomført jobben: å spre lekkede dokumenter, videoer og andre i prinsippet hemmeligstemplet informasjon.

UNDER MASSIVE ANGREP: En rekke tjenesteleverandører har vendt Wikileaks ryggen. Kristinn Hrafnsson mener press fra USA kan være en sannsynlig årsak. Foto:  AP Photo/Richard Drew/Scanpix
UNDER MASSIVE ANGREP: En rekke tjenesteleverandører har vendt Wikileaks ryggen. Kristinn Hrafnsson mener press fra USA kan være en sannsynlig årsak. Foto: AP Photo/Richard Drew/Scanpix Vis mer

- Det er akkurat nå 750, og det er stadig flere som gir sin støtte til Wikileaks med en server, sier Hrafnsson til Dagbladet.

- Hva tenker du om støtten?

- Det jeg ser i denne støtten er en voksende bekymring av at folk ser på de ubegrunnede angrepene som et angrep på sivile rettigheter. Det er fint å se at folk kommer til Wikileaks redning, sier Hrafnsson.

Vurderer rettslige skritt Han forteller at Wikileaks vil fortsette så lenge de kan, og at de nå vurderer å gå til rettslige skritt mot tjenesteleverandørene som hevder Wikileaks driver med ulovligheter.

- Det er ingen siktelser mot Wikileaks, og det er i seg selv opprørende. Folk bør være rasende og støtte oss, mener Hrafnsson.

Etter at det har blitt stadig færre måter å donere penger til Wikileaks, er banken Landsbanki Islands blant bankene som ikke har kastet Wikileaks ut. Kristinn Hrafnsson er selv islending og har tro på at hjemlandet ikke vil svikte:

- Jeg tror Island vil fortsette å være et land for ytringsfrihet og åpenhet, sier Hrafnsson til Dagbladet.

REAGERER STERKT: Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson sammenligner USA med Kina. Foto: Reuters/Paul Hackett/Scanpix
REAGERER STERKT: Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson sammenligner USA med Kina. Foto: Reuters/Paul Hackett/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!