BILINDUSTRIEN OGSÅ RAMMET I JAPAN: Japan er et av landene med størst bilindustri ved siden av USA. Nye tall viser at eksporten av blant annet biler har falt kraftig i forhold til i fjor. Foto: SCANPIX
BILINDUSTRIEN OGSÅ RAMMET I JAPAN: Japan er et av landene med størst bilindustri ved siden av USA. Nye tall viser at eksporten av blant annet biler har falt kraftig i forhold til i fjor. Foto: SCANPIXVis mer

USA dropper japanske biler

Rekordfall i eksporten fra verdens nest største økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Japans økonomi blir stadig sterkere påvirket av den globale finanskrisa. Nye tall viser at landet har et handelsunderskudd på 17,5 milliarder kroner i november, og eksporttallene faller raskere enn noensinne, melder BBC News.

Japan, verdens nest største økonomi etter USA, har tradisjonelt hatt svært etterspurte eksportvarer som elektronikk og biler.

Nå merker de at varene spesielt er mindre etterspurt i USA; japansk eksport til USA har falt med rekordhøye 33,8 prosent i forhold til i november i fjor.

Generelt har eksporten gått ned med 26,7 prosent i forhold til i november i fjor. Også en sterk nasjonal valuta virker inn på eksporttallene.

- Mindre eksport av biler
Selv om dette var varslet, er fallet kraftigere enn forventet. På samme tid i fjor kunne Japan melde om et handelsoverskudd på drøye 60 milliarder kroner, ifølge NTB.

- Fallet var større enn ventet, selv justert i forhold til sesong og færre ukedager i november. Eksporten av biler og bildeler har falt, sier økonomen Kaori Yamato ved Mizuho Research Institute til Reuters.

Resultatet er at produksjonen blir kuttet, eksporten stoppes og det blir et rekordstort handelsunderskudd. Når også eksporten til Russland og Midtøsten faller denne måneden, er det et tegn på at regioner som landet trodde kom til å holde ut i krisetidene, ikke kan regnes som pålitelige, mener Yamato.

Også eksporten til EU falt med 30,8 prosent, det nest høyeste tallet siden eksporttallene begynte å bli målt på denne måten i 1980. Eksporten til Kina falt med 24,5 prosent, som er det største fallet siden 1995.

Minus for Toyota?
Bilprodusenter som Honda og Toyota har justert ned det forventede økonomiske resultatet allerede, ifølge BBC. Flere japanske medier har spekulert i om bilgiganten Toyota, som er verdens største bilmaker målt i salgstall, kommer til å presentere sitt første negative årsresultat på 71 år i dag.

Toyota, Honda Motor Co og elektronikkgiganten Sony Corp. er blant selskapene som nå må kvitte seg med tusenvis av arbeidere. I forrige måned gikk bileksporten ned med 32 prosent, opplyser japanske myndigheter ifølge Bloomberg.

Ryktene om Toyotas negative resultat har ført til en nedgang for Toyota-aksjene på børsen mandag på 2,8 prosent. Det er ventet at selskapet skal holde en pressekonferanse senere i dag der de presenterer årsresultatene.

Imidlertid har den japanske sentralbanken avslørt planer om å kjøpe opp gjeld fra flere selskaper for å hindre konkurser, noe som fikk børsen til å stige mandag, ifølge Bloomberg.com.

Samtidig har de mye omtalte kriselånene til amerikansk bilindustri, en avtale som ble klar forrige uke, ført til at yen faller både i forhold til euro og dollar i dag.

Allerede er antall konkurser i landet på sitt høyeste siden andre verdenskrig. Brutto nasjonalprodukt har sunket i landet i de siste to kvartalene, noe som har ført Japan inn i sin første resesjon siden 2001.  Den japanske regjeringen ser nå for seg at det ikke blir noen vekst i økonomien fram til mars 2010.