Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA dropper Libya-støtte etter Gadhafis skandaletale

Topp-politikere reagerer også på hyllesten av Lockerbie-bomberen.

RASTE: Libyas leder Moammar Gadhafi raste på talerstolen i FN. Nå kan det få økonomiske konsekvenser. Foto: Richard Drew/AP/Scanpix
RASTE: Libyas leder Moammar Gadhafi raste på talerstolen i FN. Nå kan det få økonomiske konsekvenser. Foto: Richard Drew/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Onsdag denne uka gikk Libyas leder Moammar Gadhafitalerstolen i FN, for første gang i løpet av den omtrent 40 år lange perioden han har ledet lande.

Han skulle tale et kvarter. Han endte med 1 time og 36 minutter på talerstolen, og fikk da god tid til å komme med konspirasjonsteorier, samt å slakte FN-systemet og sikkerhetsrådet.

Hyllet Lockerbie-bomberen

I tillegg slaktet Gadhafi USAs militære aksjoner, og kalte invasjonen av Irak for «moren til alt vondt», kastet en bok som ble plukket opp av en av representantene i forsamlingen. Han rakk også å komme med litt ros til Barack Obama, og uttalte at han ville være fornøyd om Obama kunne være USAs president for alltid.

Reaksjonene kom raskt. Nå kan det også få økonomiske konsekvenser for Libya og Gadahfi.

Talen, samt velkomsten Lockerbie-bomberen Abdelbeset Ali Mohmed al Megrahi (57) fikk da han kom hjem til hovedstaden Tripoli etter at Storbritannia satt ham fri, har satt sinnene i kok hos flere amerikanske politikere.

Den demokratiske representanten Nita Lowey og republikaneren Kay Granger har skrevet et krast brev til utenriksminister Hillary Clinton, der de ber henne omgjøre et vedtak om å gi 2,5 millioner dollar i utviklingshjelp til landet, melder nyhetsbyrået AP.

- Vil bli kuttet

- Feiringen Gadhafi arrangerte som en hyllest til mannen som er dømt for Lockerbie-bombingen, viser hvor lite anger han har for terrorangrepet som drepte 270 personer, skriver de to i brevet, ifølge AP.

 De to er sine respektive partiers ledere i komiteen som har ansvar for UD og USAs utviklingshjelpprosjekter, og ifølge AP vil de i praksis ha makt til å kutte støtten i budsjettbehandlingen.

En kilde i UD sier til nyhetsbyrået at støtten trolig vil bli kuttet.

- Beslutningen om å gi støtten ble gitt for en stund siden, men i lys av den siste tids hendelser må vi se på avgjørelsen på nytt, sier P. J. Crowley, talsperson for UD, til AP.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling