PÅ JOBB FOR REGJERINGEN: Blackwater-vakter patruljerer i Bagdad få dager etter skyteepisoden i september i fjor der 17 sivile irakere ble drept av ansatte i selskapet. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/SCANPIX
PÅ JOBB FOR REGJERINGEN: Blackwater-vakter patruljerer i Bagdad få dager etter skyteepisoden i september i fjor der 17 sivile irakere ble drept av ansatte i selskapet. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/SCANPIXVis mer

USA dropper trolig Blackwater i Irak

Regjeringskomité fraråder ny kontrakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA bør slutte å bruke Blackwater i Irak. Det er det soleklare rådet fra en regjeringsoppnevnt kommisjon som har vurdert forholdet til det omstridte private sikkerhetsfirmaet, ifølge BBC News.

Blackwater er det største av kontraktfirmaene som har i oppdrag å eskortere amerikanske diplomater i Irak, og kommisjonens rapport anbefaler at kontrakten ikke blir fornyet når den utløper ved slutten av neste år.

Rapporten ble bestilt av utenriksminister Condoleezza Rice etter den mye omtalte hendelsen der personell fra Blackwater tok livet av 17 sivile irakere i Bagdad i fjor høst.

Så langt har fem ansatte i sikkerhetsfirmaet blitt tiltalt for drap, og saken har utløst en stor debatt om bruken av slike selskaper - som USA gjør utstrakt bruk av.

Den endelige avgjørelsen om kontrakten skal påtroppende president Barack Obamas administrasjon foreta når de har tiltrådt på nyåret.