Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA-ekspert kan ikke huske lignende: - Trump kan innbille seg selv at han er populær

Jan Arild Snoen mener at «the usual suspects» demonstrerer i dag. Likevel tror han at presidentens manglende støtte vil være problematisk på lang sikt.

FOLKEHAV: Flere hundretusen mennesker demonstrerte i Washington DC i dag. FOTO: AP Photo/Alex Brandon/NTB Scanpix
FOLKEHAV: Flere hundretusen mennesker demonstrerte i Washington DC i dag. FOTO: AP Photo/Alex Brandon/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C./OSLO (Dagbladet): - Jeg måtte gjøre noe. Vi er flaue og sinte over at USA kunne velge Trump, sier Susan Ramsdell.

Kvinnen fra Colorado er en av flere hundre tusen mennesker som i dag demonstrerer mot president Donald J. Trump i Washington DC.

Folkemengden er så stor at det har vært tilløp panikk, og Dagbladets reporter kan fortelle om flere mennesker som kollapset.

Dette samtidig som T-banetallene allerede klokka 11.00 hadde knust passasjerantallet fra gårsdagen.

STORT OPPMØTE: I Washington DC i USA ble det ventet en halv million demonstranter lørdag. Tusener samlet seg i gatene, og blant appellantene var blant annet aktivist Gloria Steinem og skuespilleren America Ferrera. Video: CNN Vis mer

- By med mange demokrater

Likevel trenger ikke demonstrasjonene å bety så mye for den nyinnsatte presidenten. Det mener Minerva-skribent Jan Arild Snoen.

- Dette er «the usual suspects». Venstresida i USA er flinkere enn høyresida til å mobilisere til slike demonstrasjoner, og særlig i Washington DC - en by med veldig mange demokrater, sier USA-eksperten overfor Dagbladet.

VIL GJØRE NOE: Svigerinnene Susan Ramsdell fra Colorado og Genie Ramsdell fra Texas hadde kommet til Washington DC for å demonstrere mot Trump. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale/ Dagbladet 
VIL GJØRE NOE: Svigerinnene Susan Ramsdell fra Colorado og Genie Ramsdell fra Texas hadde kommet til Washington DC for å demonstrere mot Trump. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale/ Dagbladet  Vis mer

Det Snoen imidlertid er klar på, er at den voldsomme oppstanden er et symptom på Trumps manglende popularitet. På lang sikt kan det være et problem for republikaneren, mener Snoen. Særlig hvis uroen fortsetter.

- Hvis dette vedvarer, vil det være vanskeligere for ham å beholde støtten fra eget parti, og lettere for hans motstandere, som senator John McCain, å lede an motstand mot ham, sier Snoen.

Upopulær på målinger

USA-eksperten viser til meningsmålingene som er gjort i forbindelse med Trumps popularitet. Bare 40 prosent av amerikanerne er fornøyd med måten Donald Trump har håndtert overgangen fra valget til denne ukas innsettelse, ifølge CNN.

Samtidig svarer under halvparten at de er sikre på at USAs nye president vil gjøre en god jobb. Dette i en undersøkelse gjort av Gallup.

VISER SOLIDARITET: Rundt to-tre tusen kvinner og menn møtte opp i Oslo sentrum lørdag ettermiddag for å demonstrere mot måten kvinner har blitt framstilt på under den amerikanske valgkampen. Video: Dagbladet Vis mer

Til sammenligning følte 74 prosent seg sikre på Barack Obama i 2009, mens 77 prosent trodde at George W. Bush kom til å gjøre en god jobb tilbake i 2001.

Der Trump selv har avfeid målingene, mener Snoen at de tyder på en dårlig start for presidenten.

- Han kan innbille seg selv at han er populær, men resten av republikanerne kan ikke tillate seg det, sier Minerva-skribenten og legger til at motstanden i eget parti kan vokse når egne velgere blir misfornøyde.

Spent på Trumps reform

Dette knyttet til enkeltsaker som helseforsikring, og Trumps planlagte avvikling av Obamas helsereform - bedre kjent som ObamaCare.

Den er verken veldig populær eller veldig upopulær, ifølge Snoen.

Han understreker at mange av Trumps velgere kan bli misfornøyde dersom presidenten ikke klarer å innfri når han skal erstatte ObamaCare.

- Det kan føre til en mye bredere folkelig motstand. I likhet med Obama under hans første to år som president, har Trump flertall i kongressen, men han er ikke populær blant folket, sier Jan Arild Snoen.

USAS 45. PRESIDENT: Her taler Donald Trump, for første gang som president for USA. Video: CNN / AP Vis mer

- Forskjellen på han og Obama

I amerikansk politikk er det vanlig å gi en ny president en sjanse til å vise hva han eller hun kan utrette.

Snoen mener at dagens demonstrasjoner er et resultat av at mange amerikanere ikke har gitt Trump det samme pusterommet som de ga Obama.

- Sånn sett er dagens demonstrasjonene et symptom på forskjellene mellom han og Obama. Det er vanlig at en nyinnsatt president får et populæritetsbyks. Det har ikke Donald Trump fått, sier Jan Arild Snoen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling