Cuomo-skandalen:

USA-ekspert om Chris Cuomo:
- Sterkt kritikkverdig

Tirsdag denne uka konkluderte New Yorks justisminister med at Andrew Cuomo har seksuelt trakassert sine ansatte. Nå rettes det også kritikk mot broren, som har fungert som en rådgiver for Andrew gjennom prosessen.

I SØKELYSET: TV-verten Chris Cuomo, og bror til New Yorks guvernør Andrew Cuomo, har de siste dagene vært i medienes søkelys etter at en ny rapport om brorens skandale ble offentliggjort. Foto: Evan Agostini / AP / NTB
I SØKELYSET: TV-verten Chris Cuomo, og bror til New Yorks guvernør Andrew Cuomo, har de siste dagene vært i medienes søkelys etter at en ny rapport om brorens skandale ble offentliggjort. Foto: Evan Agostini / AP / NTB Vis mer
Publisert

New Yorks justisminister, Letitia James, la tirsdag fram resultatet av en omfattende gransking av guvernør Andrew Cuomo (D).

Chris Cuomo, Andrews bror og vert for programmet «Cuomo Prime Time» på CNN, nevnte ikke noe om rapporten på tirsdagens sending. Det har han fått kritikk for.

Blant dem som har kritisert Chris Cuomo og CNN er advokat, journalist og kommentator Glenn Greenwald. Han la ut en post på Twitter hvor han blant annet skriver: «Hvis CNN, fra starten, bare hadde sagt: Chris Cuomo kan ikke objektivt rapportere saker på broren og vil derfor avstå og noen andre vil gjøre det. Det ville vært greit.» Meldingen er gjengitt i sin helhet under:

Granskingen konkluderer med at Andrew Cuomo har seksuelt trakassert nåværende og tidligere ansatte i New York. Framleggelsen av rapporten har imidlertid også satt broren i søkelyset på nytt.

Broren i søkelyset

Justisministerens kontor - som opererer uavhengig av guvernøren - har etterforsket saken siden i mars, etter at flere tidligere og nåværende medarbeidere anklaget Andrew Cuomo for trakassering. Etterforskningsfunnene beskrives i en 168 sider lang rapport.

Guvernøren har hele veien nektet for anklagene som har blitt framsatt.

I rapporten belyses nye detaljer rundt Chris Cuomos engasjement i brorens håndtering og svar på skandalen. The Washington Post avslørte i mai Chris' rolle i saken.

Ifølge NBC News skal Chris ha vært i guvernørens indre sirkel da de diskuterte strategi i forbindelse med anklagene, seint i februar.

Den politiske konsulenten Lis Smith skrev i en rekke meldinger til andre Cuomo-allierte i februar at: «Jeg elsker ikke den biten, men Chris/Andrew ville inn» og «Chris vil sørge for at vi har nok motgang her.»

Chris Cuomo fikk blant annet tilsendt en rekke e-poster fra guvernør Cuomos kommunikasjonsdirektør og stabssjef, om hvordan de skulle håndtere påstandene om seksuell trakassering fra Charlotte Bennett, en tidligere assistent av Andrew Cuomo.

STORMET: Det har stormet rundt guvernøren Andrew Cuomo etter at det ble kjent at han skal ha seksuelt trakassert tidligere og nåværende ansatte. Foto: AP/NTB
STORMET: Det har stormet rundt guvernøren Andrew Cuomo etter at det ble kjent at han skal ha seksuelt trakassert tidligere og nåværende ansatte. Foto: AP/NTB Vis mer

Han var i tillegg med på å skrive en uttalelse og respons for sin bror, i kjølvannet av anklagene som kom tidligere i år.

Tror det vil felle ham

USA-ekspert Jan Arild Snoen synes det er problematisk at Chris har opptrådt som en rådgiver for sin bror.

- Det er antakeligvis denne rådgiverfunksjonen som vil felle ham. Saken om trakassering er nå så giftig og under mye press. Andrew vil trolig trekke seg fra sin rolle, og da tror jeg hans bror er neste i rekken. Jeg tipper at CNN vil plassere ham i en mindre synlig rolle, eller avslutte arbeidskontrakten, forteller han og legger til:

- Jeg synes Chris skal holde seg unna uttalelser om broren, både positive og negative omtaler. Som journalist skal man holde slikt på avstand. Både på TV, men også i det redaksjonelle arbeidet. Chris er et framtredende ansikt i CNN og burde holde seg unna innblanding i politikken.

Kritiske til håndteringen

Overfor Buzzfeed News er mange CNN-ansatte kritiske til kanalens beslutning om ikke å irettesette Chris Cuomo for hans engasjement.

En CNN-ansatt har uttalt seg anonymt til nyhetsselskapet og sier: «Jeg tror at, som journalister, er vårt ansvar å handle på en mest mulig ansvarlig måte. Ikke bare for å opprettholde journalistisk integritet, men også for at offentligheten skal gjenvinne tillit til journalistikken og TV-nyheter.»

Kilden sier også at «Det faktum at Chris Cuomo ikke er sparket på grunn av sin upassende interessekonflikt hvor han aktivt påvirker en nyhetssak, er ikke bare uansvarlig av CNN, men også en skam for journalistikken.»

NEW YORK: Guvernør Andrew Cuomo er på gråten etter anklagene om seksuell trakassering. Video: AP Vis mer

Siden pandemiens start har Chris Cuomo intervjuet broren flere ganger, om Andrews håndtering av coronaviruset. I et intervju sa Chris til sin bror: «Jeg elsker deg som min bror. Åpenbart vil jeg aldri være objektiv. Men jeg synes du er den beste politikeren i dette landet.»

- Helt uforståelig

Jan Arild Snoen synes det er helt uforståelig at CNN har latt Chris Cuomo dekke og intervjue sin bror, og påpeker at han først og fremst tenker på dekningen rundt coronapandemien.

- Jeg synes det er sterkt kritikkverdig at Chris har vært direkte involvert i dekningen av covid-19. At han derimot ikke uttalte seg på tirsdag etter at rapporten ble lagt fram, synes jeg er greit. Det er en jobb som burde overlates til andre ansatte i CNN, sier Snoen til Dagbladet.

I mai gikk Chris riktignok ut og beklaget seg for å ha rådført seg med broren i forbindelse med anklagene. «Å være journalist og bror til en politiker er en utfordring, og jeg har et unikt ansvar for å balansere disse rollene», sa han.

Verken Chris Cuomo eller CNN har uttalt seg etter at rapporten ble framlagt på tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer