USA-ekspert om Texas’ søksmål: - Klovnaktig kuppforsøk

Texas’ «ekstraordinære inngripen» og kamp om å ugyldiggjøre valgresultatet i fire vippestater, er ikke annet enn et «klovnaktig kuppforsøk» som vil ende i skam for delstaten, mener USA-ekspert.

FORTSETTER KAMPEN: Siden presidentvalget i USA 3. november, har president Donald Trump og hans støttespillere gjentatte ganger nektet å anerkjenne valgresultatet. Den lange kampen om plassen i Det hvite hus, fortsetter. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB
FORTSETTER KAMPEN: Siden presidentvalget i USA 3. november, har president Donald Trump og hans støttespillere gjentatte ganger nektet å anerkjenne valgresultatet. Den lange kampen om plassen i Det hvite hus, fortsetter. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Texas’ usedvanlige kamp om å få kjent valgresultatene i vippestatene Pennsylvania, Georgia, Wisconsin og Michigan ugyldig, tilspisser seg.

Tirsdag fremmet republikaneren og Texas’ delstatsjustisminister Ken Paxton et søksmål på vegne av delstaten. I søksmålet hevdes det nok en gang at det er bedrevet utstrakt valgfusk i årets presidentvalg – igjen uten at det legges fram konkrete bevis for påstandene.

Målet er å overkjøre valgresultatet, og la lederne i delstatene selv velge valgmenn og dermed få muligheten til å endre utfallet for å beholde president Donald Trump i Det hvite hus.

De fire vippestatene har svart på Texas’ søksmål, og beskriver det som «et eksempel på opprørsk misbruk av rettssystemet» (Pennsylvania), «et søksmål uten noen form for belegg» (Michigan), «et ekstraordinært inngrep» (Wisconsin) og «et søksmål som bør avvises» (Georgia).

Fredag møtes Høyesterett i USA for å diskutere hvorvidt de skal ta stilling til søksmålet, eller om det skal forkastes.

- Tror du søksmålet får medhold?

- Nei, nei, nei. Det er det ikke en sjanse i havet for. De ville betydd slutten for konstitusjonen, slår USA-ekspert og rådgiver i tankesmia Civita, Eirik Løkke, fast overfor Dagbladet.

- Et klovnaktig kuppforsøk

En av grunnene til at Paxton mener valgresultatene i de fire vippestatene bør ugyldiggjøres, er at delstatene brukte coronapandemien som en «unnskyldning» for endringer i valgreglene som Paxton hevder var ulovlige.

Søksmålet har fått støtte fra 17 delstater. I tillegg har over 100 medlemmer av Representantenes hus stilt seg bak det. Også Trump støtter søksmålet, og ber fredag kveld Høyesterett ta stilling til det:

- Det ville vært ganske ille om Høyesterett tok opp søksmålet for høring. Trumps kamp om å endre valgresultatet har vært en blanding av absurde teorier og PR-stunt. Han undergraver demokratiske normer og regler, og desto verre er det at så mange medlemmer av Det republikanske partiet sitter stille i båten og til dels deltar. Det er et statskupp som foregår, sier Løkke.

USA-eksperten betegner Texas’ søksmål, og Trumps kamp generelt, som «en skam» som støttes av republikanske medlemmer som har «mistet det moralske kompasset for lenge siden», og som «nå er på dypt farvann».

- Søksmålet gjenspeiler egentlig bare det Trump har gjort de siste fire åra: Kommet med spinnville teorier og undergravelser av demokratiske verdier. Dette er rett og slett et klovnaktig kuppforsøk, sier han.

Joe Biden fikk flest stemmer i alle de fire vippestatene i presidentvalget i begynnelsen av november. Ifølge Paxton må konsekvensene av de påståtte grunnlovsbruddene være at delstatenes valgmenn ikke telles med når USAs neste president utpekes.

De 538 valgmennene, som utpekes av de 50 delstatene og hovedstaden Washington, møtes 14. desember for å formelt stemme på den neste presidenten. Resultatet fra valgmannsforsamlingen er ventet 6. januar, og Kongressen godkjenner det samme dag.

Biden tok med seg 306 valgmenn etter årets valg, mens Trump tok med seg 232. Det kreves 270 valgmenn for å vinne presidentvalget i USA.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president Donald Trump var 5. desember på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

- Avhengig av dårlige tapere

Demokratiet er avhengig av dårlige tapere, mener Løkke. Han peker på at når Texas og republikanere nå sår så kraftig tvil om valgresultatet, blir det bare enda vanskeligere for Biden å samle et allerede splittet land når han tar over.

Også Texas’ andre senator, republikaneren John Corney, har gått ut og stilt seg uforstående til søksmålet.

- For å være ærlig så sliter jeg med å se grunnlaget og hjemmelen for det, har han uttalt til CNN-reporter Manu Raju.

Professor ved Georgetown University, Paul Smith, har ifølge NTB sagt at han «aldri har sett noe liknende», og viser til:

- Denne ideen om at én delstat i Høyesterett kan hevde at stemme ble avlagt på feil måte i en annen delstat.

Smith mener Texas kan få betydelige problemer med å forklare hvorfor delstaten har noe som helst grunnlagt for søksmålet.

- Sikreste valget i USAs historie

Representanter for USAs valgmyndigheter har tidligere sagt i en uttalelse at det ikke finnes bevis for at stemmesedler ble endret eller gikk tapt under årets presidentvalg.

- Valget 3. november var det sikreste i amerikansk historie, heter det i en felles uttalelse fra to komiteer, én bestående av henholdsvis føderale og statlige tjenestepersoner, den andre bestående av private partnere – alle med ansvar for sikkerheten og gjennomføringen av valget.

Justisminister William Barr, en av Trumps allierte, sa også tidligere i desember at justisdepartementet ikke har funnet bevis for alvorlig valgfusk eller feil som kan endre utfallet.

- Slike søksmål og påstander om valgfusk er ikke annet enn politisk spill og forsøk på PR. De sender ut signaler til sine velgere, noe som fører til at noen tilhengere faktisk tror det er begått utstrakt valgfusk. Selvfølgelig vil det forekomme tekniske feil og noen stemmer bli forkastet i valg, men faktum er at dette har vært det sikreste valget i USAs moderne historie, sier Civita-rådgiver Løkke til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer