SJEFEN FOR DE DÅRLIGE TIDENE: USAs president George W. Bush brukte for første gang ordet «resesjon» da han omtalte den økonomiske situasjonen fredag. - Det er fortsatt arbeid å gjøre. Administrasjonen vil gjøre sitt for å sikre at økonomien går bra, sa han. Foto: SCANPIX/EPA/BRENDAN SMIALOWSKI
SJEFEN FOR DE DÅRLIGE TIDENE: USAs president George W. Bush brukte for første gang ordet «resesjon» da han omtalte den økonomiske situasjonen fredag. - Det er fortsatt arbeid å gjøre. Administrasjonen vil gjøre sitt for å sikre at økonomien går bra, sa han. Foto: SCANPIX/EPA/BRENDAN SMIALOWSKIVis mer

USA: En halv million jobber borte på en måned

Den amerikanske økonomien krymper i stadig større tempo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye arbeidsløshetstall i USA ryster både politikere og aksjehandlere og skaper frykt for at den amerikanske økonomien krymper i stadig større tempo.

533.000 arbeidsplasser forsvant i løpet av november, viser tallene som det amerikanske arbeidsdepartementet la fram fredag. Tallet var høyere enn fryktet - det var ventet å bli omkring 325.000 - og utgjør det største tapet av arbeidsplasser i løpet av en måned siden 1974.

Samtidig ble tallene for tapte arbeidsplasser for de to foregående månedene også kraftig oppjustert. I oktober forsvant det 403.000 jobber, ikke 240.000 som anslått. Og i september var det 320.000 jobber som ble borte, til forskjell fra anslaget på 284.000.

I alle sektorer

- Tallene viser med all tydelighet alvoret i resesjonen som USA befinner seg i, sier Paul Ashworth, analytiker ved Capital Economics. Han forventer nye tiltak fra politikerne.

Tidligere i uken ble det erklært at USA gikk inn i resesjon i desember i fjor. Siden den tid har til sammen 2,7 millioner jobber forsvunnet. Arbeidsløsheten i befolkningen er nå på 6,7 prosent, den høyeste på 15 år.

Arbeidsplasser forsvinner i alle sektorer, deriblant byggebransjen, industrien og servicebransjen.

Samtidig kom det nye meldinger om at problemene for huseierne vokser ytterligere. En av ti amerikanske huseier med lån lå etter med nedbetalingen eller var i ferd med å miste hjemmet sitt til banken, ifølge tall fra bransjeorganisasjonen for boliglånsbanker.

Det hvite hus understreket at de er «svært bekymret» og lovet å fremme «aggressive tiltak». Også påtroppende president Barack Obama etterlyser hastetiltak for å få folk tilbake i arbeid og stimulere økonomien.

Aksjefall

Det lille snev av optimisme som måtte ha kommet etter at flere banker i Europa, deriblant den europeiske sentralbanken ECB, kunngjorde drastiske rentekutt torsdag, ble dermed knust av fredagens nyheter. Det ble også tydelig i markedene.

Prisen på nordsjøolje falt til sitt laveste nivå på nesten fire år og ble omsatt for under 40 dollar fatet fredag ettermiddag.

Europeiske børser endte til dels kraftig ned. CAC 40-indeksen i Paris sank med 5.48 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt sank med 4 prosent.

New York-børsene fortsatte nedgangen den startet på torsdag. Både industriindeksen Dow Jones-indeksen og den bredere Standard & Poors hadde sunket med 2,4 prosent noen timer etter åpning. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen var ned 1,86 prosent.

(NTB)