VELKJENT: Hillary Clinton blar i en sør-koreansk utgave av sin selvbiografi under et besøk på kvinneuniversitetet Ewha i Seoul. Besøket i Sør-Korea hisset opp Nord-Korea, som kommer med sterke uttalelser i retning Clinton. Foto: Lee Jin-man/AFP/Scanpix
VELKJENT: Hillary Clinton blar i en sør-koreansk utgave av sin selvbiografi under et besøk på kvinneuniversitetet Ewha i Seoul. Besøket i Sør-Korea hisset opp Nord-Korea, som kommer med sterke uttalelser i retning Clinton. Foto: Lee Jin-man/AFP/ScanpixVis mer

- USA er ansvarlige for en ny Korea-krig

Nord-Korea truer Hillary på Asia-visitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Hillary Clinton la sin første utenlandsreise som utenriksminister til Asia. Clinton omtalte på fredag det nord-koreanske regimet som «tyrannisk» i sitt forhold til Sør-Korea.

Regimet svarer nå på utspillet, og beskylder ifølge Reuters USA for å hisse til en ny Korea-krig.

Forræder

- Hvis det krigstørste, amerikanske regimet fortsetter å panisk arbeide for en ny Korea-krig, da er eventuelle uønskede konsekvenser av dette utelukkende USA sitt ansvar, heter det i avisen Rodong Sinmun.

Sør-Koreas president Lee Myung-bak fikk også passet sitt påskrevet, og ble betegnet som en forræder. Myung-baks Sør-Korea har et langt bedre forhold til USA enn sin nabo i nord.

- Tar resolutt affære

- Vi vil gjøre opp med denne forræderen med nådeløs og resolutt handlekraft, uttaler det nord-koreanske regimet.

Clinton på sin side advarer Nord-Korea om at staten aldri vil kunne ha et gemyttlig forhold til USA, om den ikke legger av seg retorikk som denne. Hun anmodet også landet om å gjenoppta sitt atomnedrustingsprogram.

GOD TONE: Clinton og Sør-Koreas president Lee Myung-bak. Foto: Jo Yong-Hak/REUTERS/Scanpix
GOD TONE: Clinton og Sør-Koreas president Lee Myung-bak. Foto: Jo Yong-Hak/REUTERS/Scanpix Vis mer

Miljøløfter


Et annet besøk det var knyttet store forventninger til var Clintons første reise i Kina som USAs utenriksminister.


Besøket har tilsynelatende gitt resultater.


USA og Kina, som er de to landene i verden som har de største utslippene av klimagasser, lover nå ifølge NTB å samarbeide i klimapolitikken.


TALER: Studenter følger Hillary Clinton på storskjerm på Ewha-universitetet i Seoul. Foto: Lee Jin-man/AP/Scanpix
TALER: Studenter følger Hillary Clinton på storskjerm på Ewha-universitetet i Seoul. Foto: Lee Jin-man/AP/Scanpix Vis mer

Grønn teknologi


Clinton uttalte at det er en fordel for begge land om de lykkes i å få i orden en ny klimaavtale i København i høst.

Sammen med USAs klimautsending Todd Stern var Clinton på omvisning i et utslippsgjerrig gasskraftverk i Beijing. Slike kraftverk er en modell for framtida, sa Clinton, som ga løfte om økt samarbeid om forskning og utvikling.


- USA og Kina vil bygge opp et viktig samarbeid for å utvikle og ta i bruk grønn energiteknologi som kan sette fart på vår overgang til en lavutslippsøkonomi, sa Clinton.


Den nylig utnevnte utenriksministeren håper ifølge New York Times Kina kan påvirkes til å minske bruken av kull som energikilde.

DISKUTERTE MILJØ: Hillary Clinton og Kinas president Hu Jintao. Foto: Oliver Weiken/REUTERS/Scanpix
DISKUTERTE MILJØ: Hillary Clinton og Kinas president Hu Jintao. Foto: Oliver Weiken/REUTERS/Scanpix Vis mer


- Jeg håper Kina kan unngå å gjøre samme feil som oss, uttalte Clinton ifølge avisen. 


Ja takk, begge deler


Samtidig understreket den amerikanske utenriksministeren at den økonomiske veksten i Kina må få vedvare. Ifølge Clinton er dette forenlig med de klimapolitiske målsettingene nettopp ved hjelp av teknologiske nyvinninger.


CLINTON-KRITIKK: Clinton får pepper fra menneskerettighetsorganisasjoner for å være feig, blant annet når det gjelder Kinas opptreden i Tibet. 76 mennesker ble fengslet under protester ifjor. Foto: AP/Scanpix
CLINTON-KRITIKK: Clinton får pepper fra menneskerettighetsorganisasjoner for å være feig, blant annet når det gjelder Kinas opptreden i Tibet. 76 mennesker ble fengslet under protester ifjor. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Vi vil at landet deres skal fortsette å vokse. Det vi håper på, er at dere ikke gjør de samme feilene som vi gjorde da vårt land ble industrialisert. Vi visste ikke bedre, sa Clinton ifølge NTB.


I desember møtes statsoverhoder fra hele verden i København for å få på plass en avtale for perioden etter Kyotoprotokollens utløp i 2012.


Menneskerettighetskritikk

Clinton møter kritikk fra menneskerettighetsaktivister, som mener ministeren er feig, blant annet vedrørende Tibet.

Los Angeles Times siterer Renee Xia fra organisasjonen Chinese Human Rights Defenders, som uttrykker seg særdeles misfornøyd med Clintons besøk.

- Vi hadde høye forventninger til Obamas regjering, uttaler en skuffet Xia.

- Jeg er sjokkert over det jeg har hørt fra Clinton.

Clinton selv forsvarer seg ifølge New York Times med at hun ikke vil la disse spørsmålene forkludre miljødiskusjonene.

SOUVENIR: En Clinton-dukke, laget av håndverkeren Peng Xiaoping. Foto: China Daily/REUTERS/Scanpix
SOUVENIR: En Clinton-dukke, laget av håndverkeren Peng Xiaoping. Foto: China Daily/REUTERS/Scanpix Vis mer