SELVMORDSANGREP: Al-Nusra skal stå bak blant annet denne selvmordsaksjonen i Damaskus 10. mai, der minst 55 mennesker mistet livet. Foto: SANA/AFP/NTB Scanpix
SELVMORDSANGREP: Al-Nusra skal stå bak blant annet denne selvmordsaksjonen i Damaskus 10. mai, der minst 55 mennesker mistet livet. Foto: SANA/AFP/NTB ScanpixVis mer

USA er bekymret over al-Qaida-grupper i Syria

Skal ha ansvaret for en rekke selvmordsaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA er dypt bekymret over den rolle militante islamister med bånd til terrornettverket al-Qaida spiller i opprøret i Syria.

En talsmann for Utenriksdepartementet i Washington bekrefter at man ser med økende bekymring på de militante islamistgruppene i Syria, blant dem Al-Nusra-fronten som USA ifølge tjenestemenn om få dager kommer til å sette på sin terrorliste.

- Selv om de utgjør en relativt liten del av opposisjonen mot Assad, vet vi at disse gruppene, al-Qaida og deres like, forsøker å utnytte den type klima som Assad har bidratt til det siste året, sier talsmannen Mark Toner.

Selvmordsbomber Al-Nusra var ukjente fram til opprøret mot Assad-regimet startet i mars i 2011, men har den siste tiden tatt på seg ansvaret for en rekke selvmordsbomber som har rystet Syria, blant annet i hovedstaden Damaskus og landets største by Aleppo.

Al-Nusra og andre lignende grupper legger ikke skjul på at de kjemper for en islamsk stat i Syria, og de avviser at landet skal styres av en regjering med utspring i de øvrige opposisjonsgruppene i landet.

- Vi har vært helt klare på at de ikke representerer det syriske folks vilje. Det er viktig at det syriske folk får en regjering som representerer deres ønsker og lengsler, sier Toner.

- De ønsker så visst ikke å bytte ut én diktator med en annen, sier han.

Fra andre land Flere av de ytterliggående islamistene kommer fra land som Afghanistan og Libya, mens de fleste er fra naboland som Irak, Jordan og Libanon.

BEKYMRET: USAs utenriksminister Hillary Clinton. Foto: AFP/NTB Scanpix
BEKYMRET: USAs utenriksminister Hillary Clinton. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

I motsetning til syriske islamister, er de utenlandske jihadistene fiendtlig innstilt til andre opprørere, som drusere, kristne og kurdere, og de er også fiendtlige overfor pressefolk.

Mange av de syriske islamistene er derimot organisert i Det muslimske brorskap, som er kjent for å være mer moderate enn sine brødre i Egypt.

Det muslimske brorskapet i Syria har blant annet ikke problem med å akseptere en sivil stat eller kvinnelige ledere.

(NTB)

SKRYTEBILDE: Al-Nusra har selv publisert bilder der de skryter av selvmordsaksjoner i Syria. Foto: AFP/NTB Scanpix
SKRYTEBILDE: Al-Nusra har selv publisert bilder der de skryter av selvmordsaksjoner i Syria. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer