- USA er helt urimelige

Solheim frustrert under klimaforhandlingene i Cancun.

- HELT URIMELIG: Erik Solheim skal gi klar beskjed til USAs sjefforhandler Todd Stern når de møtes i kveld i Cancun.
- HELT URIMELIG: Erik Solheim skal gi klar beskjed til USAs sjefforhandler Todd Stern når de møtes i kveld i Cancun.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANCUN (Dagbladet.no): Erik Solheim har ankommet Mexico og klimaforhandlingene i Cancun. I formiddag lokal tid redegjorde han for norsk presse hvordan forhandlingene ligger an.

Akkurat nå er miljøvernministeren mest frustrert over USA, som stikker kjepper i hjulene for regnskogbevaring.

De ønsker ikke å gå inn på en avtale om å bevare skog i u-land dersom u-landene ikke kommer med noen forpliktelser tilbake. De ønsker også å koble markedsmekanismer inn i en skogavtale, slik at rike land skal få kvoter igjen for å ta vare på regnskog.

- Det er helt urimelig å koble skog med alt det andre. Norge, Brasil og flere andre er interessert i å få dette til, men dette må frakobles resten av avtalen. Skogbevaring er viktig både for biologisk mangfold, urfolk og for klimaet, sier Erik Solheim, som vil si klart fra om dette i dialog med USA de nærmeste dagene. Norge mener også at det vil være vanskelig å gi i-land kvoter i bytte mot rengskogpenger.

Solheim skal møte USAs sjefsforhandler Todd Stern i kveld.
Jobber med skog Solheim er nå bedt av FN om å bistå med tilrettelegging i forhandlingene, trolig får han tildelt skog som sitt arbeidsområde.

I forhandlingene er det flere ting som nå ser ut til å gå i riktig retning. Tidligere har Kina ikke villet binde seg til klimakutt. Nå har de uttalt seg positivt om dette til blant andre nyhetsbyrået Reuters.

India, Kinas nære klima-allierte, har gitt positive signaler når det gjelder måling og overvåking av klimatiltak, og de kan få med seg Kina på dette.

- Dette virker veldig lovende, men det spørs hva de sier i forhandlingene, sier Erik Solheim.

Det er også framgang i forhandlingene når det gjelder teknologioverføring, og her er det mulig at India og USA kan koble teknologioverføring med rapportering- og overvåkingssystemer.

- Vi må spørre oss hvorfor Kina håndterte sitt jordskjelv bedre enn Pakistan håndterte sin flom, sier Solheim.
Vil ha grønt fond Han vil også ha konkrete penger på bordet til finansiering av klimatiltak i u-land. Norge jobber for å få inn en henvisning til konklusjonen til Jens Stoltenbergs klimafinansieringsrapport i klimaavtalen. Rapporten sier at det er mulig å skaffe til veie de 100 milliarder dollarne som ble lovet i København med en miks av statlige bidrag og avgifter på CO2-utslipp.

- Det viktigste nå er å få et grønt fond på plass, sier Solheim.

Norge er også opptatt av å få videreført Kyotoavtalen, som forplikter 35 i-land til konkrete utslippsmål.

- Vi må ha inn noe om Kyotoavtalen. Å undermindere den ville være en forbrytelse. Vi må ikke gi opp det vi har, vi må forbedre det, sier Solheim.

Akkurat nå virker det vanskelig. Japan selv har sagt tydelig fra at de ikke ønsker å være med lenger. Og USA rikker seg ikke.

- Vi må bare stå på til krampa tar oss, sier miljøvernministeren.