Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA er lei av Kinas vennskap med Kim

- Det går ikke an å fortsette som om ingenting har skjedd.

SANKSJONER: Kina regnes som Kim Jong-un og Nord-Koreas viktigste økonomiske og diplomatiske støttespiller, men nå mener USA at vennskapet må få en annen tone. Kina har allerede støttet opp om sikkerhetsrådets krav om nye sanksjoner. Foto: NTB Scanpix / KCNA
SANKSJONER: Kina regnes som Kim Jong-un og Nord-Koreas viktigste økonomiske og diplomatiske støttespiller, men nå mener USA at vennskapet må få en annen tone. Kina har allerede støttet opp om sikkerhetsrådets krav om nye sanksjoner. Foto: NTB Scanpix / KCNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til onsdag hevdet Nord-Korea at de gjennomførte en vellykket prøvesprengning av en hydrogenbombe. Verdensledere og toppolitikere var raskt ute med å fordømme diktaturstaten.

Flere eksperter har stilt seg tvilende til om Nord-Korea i det hele tatt har evnen til å anskaffe seg hydrogenbomber, og å gjennomføre en slik prøvesprengning. Kilder Dagbladet snakket med i Sør-Korea uttalte onsdag at de «har ledd av Nord-Korea i hele dag».

Mens ekspertene diskuterer hvorvidt Kim Jong-un har detonert en hydrogenbombe eller en atombombe, fortsetter statsledere og toppolitikere fra hele verden å fordømme prøvesprengningen.

Også Kina, som regnes som Nord-Koreas nærmeste allierte, har reagert med sinne overfor diktaturstaten. Kina sluttet også opp om Sikkerhetsrådets fordømmelse av prøvesprengningen og har sagt seg enig i at sanksjonene mot Nord-Korea må skjerpes. 

- Har ikke virket Kina har vært en av landets viktigste økonomiske og diplomatiske støttespillere siden Korea-krigen, men nå mener USA at vennskapet må få en annen tone.

USAs utenriksminister John Kerry ringte torsdag sin kinesiske kollega Wang Yi og gjorde det klart at «Kinas myke tilnærming» til Nord-Korea ikke har fungert.

- Kina har hatt en egen tilnærming, som vi gikk med på og respekterte. Men i samtalen med kineserne i dag gjorde jeg det helt klart at denne tilnærmingen ikke har virket og at det ikke lenger går an å fortsette som om ingenting har skjedd, sier Kerry.

Prøvesprengningen onsdag var landets fjerde, etter tre foregående atomprøvesprengninger i 2006, 2009 og 2013. Etter tidligere tester har ledelsen i Beijing bare sagt seg villige til å innføre stans av våpeneksport til Nord-Korea, i tillegg til sanksjoner mot selskap og personer med en direkte link til landets atomprogram.

Ønskeliste Kerry har ikke sagt noe om hvilke sanksjoner USA nå ønsker å få med seg kina på, men storavisa The New York Times siterer anonyme kilder på at USA har en ønskeliste med tre punkter klar:

• Utesteng alle nordkoreanske skip fra kinesiske havner. Det vil i realiteten vil stanse handel mellom de to landene, med unntak av den begrensede handelen som føres over landegrensene. 

• Restriksjoner eller stans av oljeeksport fra Kina til Nord-Korea. 

• Full stans av alle former for banksamarbeid med Nord-Korea. Det er antatt at landets elite nyter godt av samarbeid med finansinstitusjoner i flere land, blant dem Kina. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media