USA er mer voldelig enn Rwanda

Og Island er verdens fredeligste land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens fredeligste land er nå utropt i den årlige Global Peace Index som utformes av analysebyrået Economists Intelligence Unit.

USA er et mer voldelig land enn Rwanda, og Island er verdens fredeligste land, konkluderer ekspertpanelet som har laget oversikten.

Norge, som havnet øverst på lista i fjor, rykker i år ned på tredjeplass bak islendingene og Danmark.

Vi har likevel lavere skår enn i 2007. Det innebærer at vi ifølge denne målingen er et enda fredeligere land enn vi var i fjor.

USA og Israel

USA havner helt nede på 97. plass, bak land som Rwanda (76), Serbia (85), Kazakhstan (72) og Kambodsja (91). USA skårer spesielt dårlig på enkelte indikatorer, blant dem andelen av befolkningen som sitter i fengsel, militære kapabiliteter og andel av befolkningen i de væpnede styrkene. Dessuten vurderes terrorfaren som betydelig.

På lista som omfatter 140 land, ligger Irak aller sist, med Somalia, Sudan, Afghanistan og Israel på plassene over.

Israels lave plassering på målingen ser ut til å henge sammen med graden av militarisering av samfunnet, tillitsmålinger, terrorfare og forholdet til nabostatene.

VERDENS FREDELIGSTE LAND: Her ser Dagbladets fotograf Jørn H. Moen og journalist Hallgeir Opedal utover den storslåtte islandske naturen. Foto:Jørn H.Moen
VERDENS FREDELIGSTE LAND: Her ser Dagbladets fotograf Jørn H. Moen og journalist Hallgeir Opedal utover den storslåtte islandske naturen. Foto:Jørn H.Moen Vis mer

Noen av de samme landene finner man igjen på bunnen i en annen stor oversikt over den politiske, sosiale, militære og humanitære situasjonen i verdens stater; Failed states Index som lages av Fund for Peace og tidsskriftet Foreign Policy.

Sist gang denne indeksen ble publisert var i 2007.

På denne oversikten ble Israel vurdert som langt fredeligere: De kommer 74. sist, mens de er 5. sist på Global Peace Index. Israel vurderes dermed som et land med stor grad av voldsutøvelse, men likevel som et ganske velfungerende land på en rekke andre områder.


- Urettferdig

En lang rekke forhold, i tillegg til voldsnivå og våpenbruk, måles i landene på listen. Respekt for menneskerettigheter, politisk stabilitet, frihet, åpenhet, levealder og demografi er noen av dem. 24 indikatorer er brukt totalt, og fred internt i landet veies tyngre en fred i forhold til andre stater (60 mot 40 prosent).

Gavin Hayman, som leder Global Witness - en organisasjon som jobber mot korrupsjon og miljøødeleggelser og for menneskerettigheter, mener USA kommer dårligere ut en de burde:

- De som lager denne listen ser bare på fred og fravær av krig, og dette gir noen svært vridde konklusjoner. USA har gjort noen grusomme ting geopolitisk og kommer dårlig ut på grunn av militærutgiftene, men dette er litt urettferdig i og med at landet holder verdens vannveier åpne og spiller en viktig rolle når det gjelder å beskytte globale verdier, sier Hayman til nyhetsbyrået Associated Press.

Se hele lista over verdens fredeligste land her

USA er mer voldelig enn Rwanda
MILITARISERT:</B> USA er mer voldelig enn både Rwanda, Serbia, Kazakhstan og Kambodsja. Det er konklusjonen i Global Peace Index 2008.