Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA er som en crystal meth-avhengig

Økonomisjef sier dramatiske kutt i forbruk og skatteøkning er nødvendig for at den amerikanske økonomien igjen skal komme seg på beina.

USA I ØKONOMISKE PROBLEMER: Drastiske endringer må til, ifølge økonomisjef for milliardselskapet Pimco, Bill Gross. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
USA I ØKONOMISKE PROBLEMER: Drastiske endringer må til, ifølge økonomisjef for milliardselskapet Pimco, Bill Gross. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økonomisjef for milliardselskapet Pimco, Bill Gross, sammenligner amerikanske myndigheters gjeldsavhengighet med avhengigheten stoffmisbrukere får av det ekstremt farlig og vanedannende dopet «crystal meth».  

Utspillet kommer i forbindelse med en rekke advarsler fra det Internasjonale Pengefondet (IMF), Bank for International Settlements (BIS) og Congressional Budget Office (CBO) om at det er nødvendig med tiltak i den amerikanske økonomien nå, skriver Financial Times.  

- For hvert år vi utsetter dette, øker skatteunderskuddet med 0,5 prosent, sier Gross, som er en av de mest innflytelsesrike investorene i obligasjonsmarkedet.

Budsjettmessig «crystal meth» - USA er faktisk en serieovergriper, en stoffmisbruker hvis vaner strekker seg utover hasj og kokain, og som hyppig tilfredsstiller seg selv med budsjettmessig crystal meth, sier Gross, som forvalter 273 milliarder amerikanske dollar (rundt 1562 milliarder norske kroner), for firmaet Pacific Investment Managment (Pimco).  

Investeringsforetaket forvaltet verdens største aksjefond per juni 2011.

TILTAK ER NØDVENDIG: Bill Gross, økonomisjef for milliardselskapet Pimco, sammenligner amerikansk økonomi med en stoffmisbruker. Foto: Pacific Investment Management Co. / AP Photo
TILTAK ER NØDVENDIG: Bill Gross, økonomisjef for milliardselskapet Pimco, sammenligner amerikansk økonomi med en stoffmisbruker. Foto: Pacific Investment Management Co. / AP Photo Vis mer

Gross nevner USA i samme ordelag som Hellas, Spania og Japan. For at USA skal få en bærekraftig økonomi, må man kutte i forbruket eller øke skattene med 11 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) over de neste 5-10 årene, mener han.  

Må øke skatter Man vil måtte øke skattene eller redusere forbruket med 1600 milliarder amerikanske dollar, eller rundt 9000 milliarder norske kroner, hvert år.

Til sammenlikning er dagens «finansklippe» på 200 milliarder amerikanske dollar (rundt 1144 milliarder kroner) mens Obama og kongressen foreslo skatteøkning og kostnadskutt til en verdi av 400 milliarder dollar (rundt 2280 millioner kroner).

I amerikanernes presidentvalgkamp har skattespørsmålet ofte dukket opp den siste tiden.

Debatt i natt President Barack Obama og hans republikanske utfordrer, Mitt Romney, møtes til duell i natt.

Det ligger an til en ny debatt om USAs dårlige økonomiske situasjon. I forkant av debatten har begge kandidater varslet at dette vil bli tema.

DEBATTERER I NATT: Barack Obama, sittende president og demokratenes kandidat. Foto: Johannes Worsøe Berg
DEBATTERER I NATT: Barack Obama, sittende president og demokratenes kandidat. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

- Det jeg er mest opptatt av er å ha en seriøs diskusjon om hva vi må gjøre for å fortsette den økonomiske veksten og gjenskape tryggheten for hardtarbeidende amerikanere, sier Obama.

- Denne økonomien er ikke i bedring. Vi ser ikke ekte bedring. Presidentens politikk har ikke fungert, sier Romney på et valgkamparrangement i Denver tidligere denne uka.

DEBATTERER I NATT: Mitt Romney, republikanernes kandidat. Foto: Johannes Worsøe Berg
DEBATTERER I NATT: Mitt Romney, republikanernes kandidat. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer