- USA erobret kjemisk fabrikk

Amerikanske styrker har erobret en fabrikk sør for Bagdad der det kan ha vært produsert kjemiske våpen, meldte medier i USA og Israel mandag. Soldatene som skulle forsvare fabrikken overga seg, ifølge rapportene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge fjernsynsselskapene ABC og Fox News ble sjefen for fabrikken, en militær fagmann med rang av general, tatt til fange uten at han eller hans menn forsøkte å gjøre motstand. Fabrikken ligger i byen Najaf, 160 kilometer sør for Bagdad.

Soldatene som erobret fabrikken, skal ifølge ABC ha sikret seg «verdifull informasjon». USA og dets allierte hevder at Iraks diktator Saddam Hussein i strid med FNs påbud har gjemt unna kjemiske og andre våpen for masseødeleggelse.

Krigsgrunn

Dette er også hovedbegrunnelsen for krigen som USA og Storbrita nnia innledet mot Irak torsdag i forrige uke. Natt til mandag ble hovedstaden Bagdad igjen bombet, samtidig som britene og amerikanerne fortsatte sin framrykking på bakken i det sørlige Irak.

Ifølge en journalist fra den israelske avisen Jerusalem Post ble en amerikansk soldat såret under erobringen av den kjemiske fabrikken i Najaf. Den kvinnelige journalisten har fått lov til å følge med amerikanerne på felttoget i Sør-Irak.

Fabrikken dekker et område på rundt 400 mål og er omgitt av et elektrisk gjerde, med en militær forlegning som nærmeste nabo. Anlegget ble oppdaget av soldater fra USAs tredje infanteridivisjon, som var på vei nordover i Irak, meldte Fox News.

Pistol?

Meldingene om fabrikken ble ikke umiddelbart bekreftet på offisielt hold i USA. Hvis de viser seg å holde stikk, og at det inntil nylig har vært produsert kjemiske våpen der, kan amerikanerne ha funnet den «rykende pistolen» som beviser at Saddam har brutt FNs pålegg.

Fox News siterte en ledende tjenestemann i USAs forsvarsdepartement Pentagon, som beskrev fabrikken i Najaf-området som «enorm». Samtidig kom det meldinger om at amerikanske soldater møtte hard motstand under framrykkingen nordover i Irak.

Irakisk fjernsyn viste søndag bilder av fem amerikanske krigsfanger, en av dem en kvinne som tydeligvis var såret, og alle tydelig under sterkt psykisk press. President George W. Bush advarte irakerne skarpt mot å mishandle amerikanske eller allierte fanger.

NTB-Reuters-DPA