USA et stort skritt nærmere finansreform

Demokratene klarte torsdag å sikre nok stemmer i Senatet til å hindre at Republikanerne blokkerer forslaget til ny finansreform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Dermed er USA et stort skritt nærmere den største endringen i reguleringen av finansnæringen siden 1930-tallet.

President Barack Obama sier finansselskapene på Wall Street har satset massivt på å forsøke å stanse lovendringene. De har brukt millioner av dollar på informasjonskampanjer og benyttet seg av «horder av lobbyister».

- I dag tror jeg vi trygt kan si at disse forsøkene har vært mislykkede, sa Obama torsdag.

60 av de 100 senatorene stemte for å avslutte debatten om reformen. Dermed kan den legges fram for endelig avstemning senere torsdag eller fredag.

Utsiktene til finansreform blir tatt dårlig imot i aksjemarkedene, og verdien av aksjene på de amerikanske børsene sank kraftig torsdag. Dow Jones-indeksen falt 3,6 prosent til 10.068,01 poeng, mens Standard & Poors 500 sank 3,9 prosent til 1.071,59 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen sank hele 4,11 prosent til 2.204,01 poeng.

Også i Europa og i Asia var det kraftige børsfall torsdag. I tillegg til misnøye med den amerikanske finansreformen, bidrar uro over situasjonen i gjeldstyngede europeiske land til nedgangen.

I tillegg frykter investorer at de varslede innstrammingstiltakene i flere europeiske land vil gå ut over den økonomiske veksten.

(NTB)