USA etablerer Tromsø-kontor

USA skal øke den diplomatiske tilstedeværelsen i Norge. Tromsø-ordføreren ønsker dem velkommen.

ÅPNER KONTOR I TROMSØ: Antony Blinken annonserte nyheten i Oslo, etter Natos utenriksministermøte. Foto: Lise Åserud / NTB
ÅPNER KONTOR I TROMSØ: Antony Blinken annonserte nyheten i Oslo, etter Natos utenriksministermøte. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyheten annonseres av USAs utenriksminister Antony Blinken under en pressekonferanse etter Nato-møtet i Oslo.

- Det blir det vårt nordligste diplomatiske kontor og det eneste nord for polarsirkelen, sier Blinken.

Han takker også for samarbeidet med Norge som alliansens representant i nord, før han annonserer etableringen av den nye utenriksstasjonen.

USA har tidligere hatt et kontor i Tromsø, fram til 1994.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) ønsker amerikanerne velkommen tilbake.

- Etableringen av en amerikansk representasjon i Tromsø reflekterer at vi er tilbake til en tid med økt geopolitisk spenning i nord. Gitt denne realiteten er det betryggende for alle oss som bor i nord at vår viktigste allierte tar situasjonen på alvor og etablerer et kontor i den arktiske hovedstaden, sier Wilhelmsen.

Ordføreren mener at tilstedeværelsen kan fungere som avskrekking eksternt, men gi økt trygghet internt for Norge og for Nato.

Han opplyser at kontoret skal inkludere én amerikansk diplomat, og at åpningen vil skje seinere i år. Nylig ble det også kjent at Norges utenriksdepartement etablerer et kontor i Tromsø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer