USA etter Kims rekordoppskytning:
- Kan true hele verden

Donald J. Trump og forsvarsminister James Mathis adresserte Nord-Korea i etterkant av ny oppskytning.

SVARTE PRESSEN: USAs president Donald Trump svarte pressen etter at Nord-Korea igjen har skutt opp en missil. Han svarte at de vil ta hånd om det. Video: NTB / Scanpix / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet/NTB): Rundt klokka 19.30 i dag meldte nyhetsbyrået Yonhap at Nord-Korea hadde avfyrt sitt 23. langdistansemissil så langt i år.

Pentagon har bekreftet at missilet ble avfyrt fra Sain Ni, fløy rundt 1000 kilometer østover, for så å lande i Japanhavet.

- Dette er noe vi skal ta oss av, sier Donald Trump i en pressekonferanse ved Det hvite hus.

- Kunne truffet hvor som helst

Trump legger til at dagens oppskytning ikke forandrer USAs politiske linje overfor Kim Jon-uns regime, før han gir ordet over til forsvarsminister James Mattis.

NTB melder at missilet skal ha nådd en svært høy bane, 4500 kilometer over jordas overflate. Hvis det er korrekt, betyr det at missilet gikk ti ganger høyere enn banen som Den internasjonale romstasjonen befinner seg i.

Det er den høyeste banen et nordkoreansk missil noen gang har hatt, ifølge USAs forsvarsminister James Mattis.

- Nord-Koreas fortsatte utvikling av raketter kan true hele verden, uttaler Mattis.

Det var natt til onsdag ennå ikke bekreftet hvor høyt det nordkoreanske missilet virkelig gikk.

Pressemelding fra Pentagon

Før dagens pressekonferanse slapp Pentagon en pressemelding.

I den het det at missilet landet innenfor Japans økonomiske sone, og at USA jobber for å få mer detaljert informasjon om oppskytningen.

«Vi er fast bestemt på å forsvare våre allierte, deriblant Japan og Sør-Korea, mot trusselen fra Nord-Korea. Vi er klare for å forsvare oss selv og våre allierte mot ethvert angrep og enhver provokasjon», sto det i pressemeldingen.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

Fordømt av Stoltenberg

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, har på sin side fordømt oppskytningen.

- Pyongyang må avslutte sitt missil- og atomvåpenprogram. Det er en trussel mot verdensfreden og verdens sikkerhetssituasjon, skriver Stoltenberg på Twitter.

Han adresserer et program som Sør-Korea frykter vil være klar til strid allerede neste år, ifølge Yonhap.

- Framgangen deres har vært raskere enn forventet. Vi kan ikke avskrive den muligheten, sier Cho Myoung-gyon, minister for gjenforening med Nord-Korea, til nyhetsbyrået.

I østlig retning

Missilet fra Nord-Korea har ført til at Japans regjering har innkalt til et hastemøte.

Landet har tidligere reagert kraftig på Nord-Koreas militære aktivitet.

- Å skyte opp et missil over vårt land er en svært alvorlig trussel og fullstendig ødeleggende for freden og sikkerheten i regionen, sa Japans statsminister Shinzo Abe da Kim Jong-uns regime hadde gjennomført en oppskytning i august.

AFP melder at også FNs sikkerhetsråd kaller inn til hastemøte for å diskutere rakettoppskytningen. Opplysningene skal de ha fått fra USAs FN-utsending.

STORFORNØYD: Den statlige, nordkoreanske kringkasteren KRT, har frigitt bilder og video av at Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspiserte en test av et nytt, ukjent luftvåpen. Vis mer

Kontroversielle oppskytninger

Tidligere i dag meldte både japansk og sørkoreansk etterretning at de hadde sett tegn på at Nord-Korea planla å fyre av nok en langdistansemissil.

Dette på tross av et sterkt internasjonalt press.

FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse våpenprogrammene og har innført en rekke sanksjoner mot landet.

3. september prøvesprengte Nord-Korea det landets myndigheter hevder var en hydrogenbombe, og 15. september prøveskjøt de et missil 3700 kilometer over den japanske øya Hokkaido og ut i Stillehavet.

Totalt har landet fyrt opp 23 missiler siden februar i år, ifølge CNN.

Dagbladet oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer