Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA fakket nesten mullah Omar

Da USA begynte å bombe Taliban i oktober, befant regimets åndelige leder mullah Mohammed Omar seg fortsatt i hovedkvarteret i Kandahar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da hans rådgivere forsøkte å få ham til å flykte, avviste han først forslaget og sa at ville bli værende selv om president Bush skulle dukke opp på dørterskelen. Det forteller mullah Omars sjåfør gjennom mange år til ukemagasinet Newsweek.

Da rådgiverne fortalte at USA kunne komme til å bruke kjemiske våpen, utstyrte han seg med en gassmaske, men medarbeiderne greide etter hvert å få ham ut i en rickshaw.

Han ble trukket til sentrum hvor han ble satt i en gjørmedekket lastebil. De neste dagene flyttet han fra hus til hus og overnattet i kjellere, forteller sjåføren Qari Saheb som nå skjuler seg i Pakistan.

USA-soldater like ved

Ved en anledning var amerikanske soldater så nær Omars tilhengere at de kunne kastet granater mot amerikanerne da de kjørte forbi.

En Taliban-kommandant beordret seks stridsvogner til å åpne ild, men før de rakk det, hadde USA angrepet.

- Hva slags hær er disse amerikanerne? sier Saheb undrende. -Det var forbløffende å se hvordan de ødela alle våre stridsvogner.

Mullah Omar kom fra fattigslige kår og ble født i en veikant, skriver Newsweek. Han fikk aldri en skikkelig utdannelse og håndskriften var elendig, ifølge sjåføren.

Han mistet det ene øye som mujahedin-kriger under Sovjetunionens okkupasjon på 1980-tallet. Og under borgerkrigen noen år senere ble han legendarisk da han tok hevn over seksuelle villmenn som herjet i det lovløse landet. En gang skal han ha tatt til fange en mann som hadde voldtatt ei lita jente og hengt ham fra kanonløpet på en stridsvogn.

Nøktern og gavmild

Han var kjent for å være sparsommelig, og kjeftet på kokken for å servere ham kjøtt hver kveld når soldatene på slagmarken ikke fikk noe.

«Soldaten er min kraft, ikke ministeren», sa han til sjåføren sin.

Omar var gavmild, og ga biler til alle hærfører som ba om det. Og han kunne selv tilbringe timer kjørende rundt med sin sjåfør.

Som et ledd i kampen mot dekadense forbød Taliban all musikk, men i bilen unnet Omar seg av og til en kassett med Saraji, en Taliban-sanger som skal ha solgt millioner av plater med krigssanger. Omar selv sang med:

«Dette er vårt hjem, løvenes og tigrenes hus. Dette er landet med høye fjell og grønn utsikt og elver. Og best av alt, dette er landet med mujahedin og hellige martyrer. Vi vil slå alle som angriper oss. Vi er forsvarerne til vårt store land», nynnet han.

  • USA jakter fortsatt på mullah Omar.

    (NTB)

NÆR: USAs soldater var svært nær ved å fakke Mullah Omar i Kandahrd. Men Taliban-lederen slapp unna.
Hele Norges coronakart