USA får flere uvenner

En global undersøkelse viser at vi er blitt mer USA-kritiske. Hva synes du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha spurt 38 000 personer i 44 land, konkluderer amerikanske Pew Research Center med at USA-skepsisen har økt de siste to årene. Mest kritisk er muslimske land som Egypt og Pakistan. Men også allierte tyskere, kanadiere og franskmenn begynner å få amerikanerne langt opp i halsen.

- Dette skyldes utenlandske propaganda-apparat som svartmaler USA, sier president George W. Bush til Reuters.

Delt USA-syn

Det er tidligere utenriksminister Madeleine Albright som har ledet gigantundersøkelsen. Forskerne har funnet ut at verdensborgerne omfavner amerikanske ting. De liker amerikansk film, tv og musikk - og ser fordelen ved amerikansk vitenskap og teknologi. Samtidig er de imot måten USA påvirker deres egne land.

- Dette må ikke oppfattes som en kritikk av Bush-administrasjonen. Dette er et lite bilde av hvordan folk ser på verden i en svært komplisert tid, sier Albright.

Konklusjonene

  • Misnøyen øker, men fortsatt havner USA på plussida i 35 av 42 land.
  • Russerne blir bare mer og mer USA-vennlige. 61 prosent liker den tidligere hovedfienden - mot bare 37 prosent i 2000.

USA-hatet

  • Se graf som viser muslimenes USA-syn
  • USA-hatet er størst i de muslimske landene i Midtøsten og Sentralasia.
  • USAs terrorkrig blir støttet utenfor den muslimske verden.
  • I Canada, Frankrike og Russland er de mer kritiske til amerikansk politikk og forretningspraksis enn folk i Afrika og Asia.
  • I Frankrike, Russland og Tyskland ønsker folket ingen krig mot Irak. I Storbritannia er befolkninga delt i to, mens Bush har amerikanerne på sin side.
  • 83 prosent av alle tyrkere ønsker ikke at USA skal få bruke landets baser i en krig mot nabolandet Irak.
SKAFFER SEG UVENNER: President George W. Bush står bak sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice mens de besøker den nordkoreanske grensa. Folket ble hissig på den amerikanske presidenten da han kalte landet en del av onskapens akse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer