USA får ikke møte Arafat

Israel nekter USAs Midtøsten-utsending Anthony Zinni å møte Arafat. Hjemme i USA viser meningsmålinger at et flertall støtter Bushs Midtøsten-politikk, men den har på langt nær samme oppslutningen om krigen mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs Israel-ambassadør ba mandag om et møte mellom Zinni og den beleirede palestinske presidenten. Israel sa nei med begrunnelsen at det var altfor farlig for Zinni å reise til Ramallah, sier en ikke navngitt talsmann for Bush-adminikstrasjonen til CNN.

Talsmannen hevder Det hvite hus mener avslaget er et forsøk på ytterligere å isolere Arafat, som er blitt holdt innesperret i sitt i Ramallah like nord for Jerusalem siden fredag.

Både Arafat, EU og arabiske land oppfordrer president Bush til å legge press på Israel for å avslutte de militæreaksjonene i de palestinske områdene. Men på hjemmefronten får Bush støtte for sin rolle, selv om den ikke er like klar som støtten til krigen mot terror. I en meningsmåling for tv-kanalen CBS oppgir seks av ti spurte at de støtter Bushs Midtøsten-politikk.

For to uker siden krevde Bush at Israel skulle trekke alle sine styrker ut av de palestinske byene, og mente at Israels aksjoner ikke hjalp på situasjonen. Etter selvmordsangrepene sist uke myknet Bush sin linje mot Israel, selv om USA støttet et vedtak i FNs sikkerhetsråd som krevde at Israel trakk tilbake sine styrker.

Krever ikke våpenhvile

I dag bekrefter en høyerestående talsmann for Det hvite hus at Bush ikke setter det som en forutsetning for fredsavtaler at volden opphører.

- Han sa ikke at det var umulig. Han sa det var vanskeligere. Det er jo sunn fornuft, sier tjenestemannen til CNN.

I den israelske regjeringen er det nå en utbredt oppfatning at landet har kort tid på seg før USA vil kreve stans i militæroperasjonene, skriver Jerusalem Post i dag. Regjeringens sikkerhetskabinett hadde i går kveld et møte der muligheten for at militæroperasjonene kanskje må stanses om noen dager var tema.

- Vår vurdering er at vi har et par dager til til å gjøre jobben, sier en kilde ved Ariel Sharons kontor til Jerusalem Post.

STORE SKADER: Den arabiske amerikaneren Stephanie Khoury (34) er en av flere tusen amerikanske statsborgere som bor i Ramallah. Her studerer hun resten av bilen sin, som ble knust av en israelsk strisdvogn.<P>
PRØVER Å JOBBE: Palestinernes president Yasser Arafat har blitt holdt på to rom i sitt hovedkvarter i Ramallah hele uken. Israel nekter ham å mørte pressen og utsendinger fra EU og USA. Bildet er tatt i går.