INGEN TVIL: Amerikanske helsemyndigheter er ikke i tvil om at zikaviruset fører til underutviklet hjerne hos fostre. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB scanpix
INGEN TVIL: Amerikanske helsemyndigheter er ikke i tvil om at zikaviruset fører til underutviklet hjerne hos fostre. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB scanpixVis mer

USA fastslår at zikavirus forårsaker fosterskader

Fører til mikrokefali.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske helsemyndigheter slår fast at zikaviruset forårsaker mikrokefali - tilstanden som gjør at barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

Amerikanske og andre helsemyndigheter har den siste tiden sagt at stadig mer forskning tyder på at det myggbårne viruset hos gravide mødre forårsaker tilstanden hos barn.

- Det er ikke lenger noen tvil om sammenhengen, sier Tom Frieden, som leder det amerikanske senteret for sykdomskontroll (CDC). Han sier viruset også kan forårsake andre alvorlige hjerneskader hos fostre.

I 2015 rapporterte brasilianske myndigheter om en økt forekomst av fosterskaden mikrokefali samtidig med et utbrudd av zikafeber i landet. Senere har en rekke andre land i Latin-Amerika hatt utbrudd av zikasmitte.

CDC sier den nye konklusjonen ikke gjør at de endrer sine reiseråd eller råd om seksuelt overførbare sykdommer. Ifølge Verdens helseorganisasjon kan zikaviruset også overføres seksuelt.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram