NEDGANG: En dyr dollar gjør at nordmenn velger andre reisemål enn USA og New York. Nedgangen er på 13,5 prosent siden toppåret 2015. Foto: NTB Scanpix.
NEDGANG: En dyr dollar gjør at nordmenn velger andre reisemål enn USA og New York. Nedgangen er på 13,5 prosent siden toppåret 2015. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

USA-ferier har falt 13 prosent

Etter flere år med kraftig vekst, er nordmenns reiselyst til USA på retur. Den sterke dollaren mot norske kroner er årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nordmenns appetitt for en feriereise til USA er ikke lenger like sterk som den var for bare noen få år siden.

I toppåret 2015 passerte 324.000 personer fra Norge en grensepost i USA, enten de kom med fly, cruiseskip eller landeveien. I fjor derimot var det tallet redusert til 281.000, et fall på 13,5 prosent fra rekordåret eller 44.000 færre reisende på årsbasis. Blant dem som reiser som turister til USA, og ikke er på jobbreise eller studerer i USA, er nedgangen på 13 prosent siden 2015

Og tendens fortsetter i år.

I årets seks første måneder har 138.000 personer bosatt i Norge reist til USA. Det er en nedgang på 5.000 reisende eller 3,4 prosent sammenliknet med første halvår i fjor.

Dollarkurs påvirker reiselyst

Besøkstallene til USA som Finansavisen har innhentet fra det amerikanske handelsdepartementet er svært detaljert, på grunn av nordmenns visumplikt til Statene.

Finansavisens har også sammenliknet kursutviklingen mellom kroner og dollar, og antall reisende fra Norge til USA tilbake til årtusenskiftet.

Tallmaterialet viser at det er en tydelig korrelasjon mellom disse variablene hele veien.

Når dollaren er svak mot kroner, reiser flere nordmenn til USA, og når dollaren er dyr, er det færre som reiser over Atlanteren.

Unntaket er i 2001 og 2002. Da falt besøket fra Norge til USA kraftige sammenliknet med år 2000, selv om dollarkursen svekket seg. Nedgangen i antall tilreisende skyldtes rett og slett terrorangrepet mot tvillingtårnene i New York 11. september 2001.

Mellom 2010 og 2014 da 1 dollar kostet under 6 kroner i Norge, økte antall tilreisende fra Norge til USA med 25.000 personer i gjennomsnitt hvert år.

Toppåret var 2011 da årsgjennomsnittet for dollaren var 5,61 kroner. Da reiste 31.900 flere nordmenn til USA enn året før, som også opplevde sterk vekst.

Åtte av ti er turister

84 prosent av alle som reiste fra Norge til USA i fjor reiste på ferie, ifølge statistikken. 14 prosent var på forretningsreise, mens resten var studenter.

Etter hvert som dollaren har styrket seg og færre nordmenn har reist til USA, så er det først og fremst turistene som svikter. De som skal til USA i jobbsammenheng, lar seg ikke påvirke i samme grad.

I fjor falt antall reisende til USA fra Norge med 2,4 prosent eller 6.800 personer sammenliknet med 2017. Og nedgangen kom utelukkende fra feriereisende og studenter. Antall forretningsreisende økte nemlig med 1,5 prosent i samme periode.

Sånn er det tidligere år også. Når trafikken går opp, er det sterkest vekst blant feriefolket, og når tallene peker nedover, så er fallet også størst i denne gruppen.

Flyene er like fulle

Hos SAS, som har én daglig avgang til New York og to ukentlige avganger til Miami fra Oslo Lufthavn, merker de godt at valutaendringer slår rett inn på nordmenns reiselyst.

Men det er ingen krise at færre i Norge bestiller SAS-billett til USA når dollaren styrker seg.

– Vi er tilfreds med USA-flygingene våre. Fyllingsgraden i våre fly påvirkes ikke noe særlig. Årsaken er at flere amerikanere reiser med oss når norske kroner svekkes mot dollar, sier kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge er nesten litt glad når hun får høre at det har vært en tilbakegang i antall nordmenn som reiser til de siste tre åra.

– Jeg håper mange av dem har valgt å feriere hjemme i Norge i stedet. Men enda mer gledelig er den sterke veksten vi opplever fra USA. Prognosene sier at det bare skal komme enda flere amerikanere framover, sier hun.

Kraftig hotellvekst

Norske myndigheter har ikke like detaljert oversikt over nasjonalitetene til de tilreisende til Norge, men noen tall finnes som bekrefter veksten.

Statistisk sentralbyrå registrerer statsborgerskap til de som overnatter i Norge. Siden 2016 har veksten vært tosifret når det gjelder amerikanere som overnatter én natt eller mer her i landet.

I 2016 var antall overnattinger en halv million. Året etter økte det med 35 prosent til 670.000 og i fjor registrerte SSB 815.000 amerikanske overnattinger i Norge.

– Vi vet også at mange amerikanere ordner overnatting gjennom tjenester som Airbnb og liknende. De fanges ikke opp av hotellstatistikken. I tillegg går mange i land med cruiseskip eller de flyr inn og reiser langs kysten av Norge med Hurtigruten, sier Holm.

Runder 400.000

Amerikanerne har ikke bare kontroll over utlendinger som kommer til USA, men de vet også hvor mange av sine egne borgere som reiser til andre land.

Antallet har gått litt opp og ned fra årtusenskiftet, med utgangspunkt i om kronekursen har vært gunstig eller ei for amerikanerne. Men fra 2015, da trafikken fra Norge til USA begynte å falle, har den skutt fart i motsatt retning.

Andelen amerikanere på reise i Europa som besøkte Norge har økt med 0,8 prosentpoeng fra 2014 til 2,3 prosent i 2017.

Det utgjorde 363.000 amerikanske reisende til Norge det året. Det er en vekst på 48 prosent fra 2016 og følger den sterke hotellveksten SSB rapporterte om.

2018-tallene på landnivå er ikke offentliggjort ennå, bare totaltall for Europa. Men om samme andel amerikanere som dro til Europa i fjor valgte Norge som reisemål som i 2017, kom det rundt 408.000 av dem hit til landet i fjor.

Andre økonominyheter

Økte bompengeinntektene med 18 millioner
Selger selskapet for flere hundre millioner

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer