Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA forbereder krig mot Irak

DAVOS (NTB-Reuters-AFP): USA mener tiden er inne for viktige avgjørelser når det gjelder Irak, og utenriksminister Madeleine Albright utelukker ikke bruk av makt. - Det virker som om diplomatiet ikke virker, uttalte USAs utenriksminister Madeleine Albright i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men FNs generalsekretær Kofi Annan har bedt om mer tid, og hevder han har tilslutning fra USA om at en diplomatisk løsning på konflikten med Irak må ha prioritet foran en militær utvei.

Oljesalg

USA vil også støtte at Irak får selge mer olje.

- Vi vil støtte en slik utvidelse på en måte som gjør det klart at vi støtter det irakiske folket mer enn Saddam Hussein, sa Albright i London i dag.

Annan hadde i dag samtaler med USAs FN-ambassadør Bill Richardson om den spente situasjonen. På spørsmål om Annan hadde bedt USA avstå fra maktbruk overfor Bagdad, svarte generalsekretæren at det ikke var nødvendig.

- Vi er alle enige om at vi bør følge en diplomatisk vei, sa Annan.

Også Russlands president Boris Jeltsin ba i dag på det sterkeste det internasjonale samfunnet om å finne en politisk løsning på konflikten. Jeltsin har igjen sendt sin spesialutsending til Irak.

Selv uttalte FN-ambassadør Richardson at en militær aksjon mot Irak ikke er nær forestående, men absolutt en reell mulighet.

- Jeg ønsker ikke å sette noen tidsfrist, men alle er i ferd med å miste tålmodigheten. Maktbruk er helt klart oppe til drøfting, sa Richardson til Det økonomiske verdensforum i Davos i dag.

Beslutningstid

Madeleine Albright sa etter et møte med sin britiske kollega Robin Cook i London i dag at «tiden for å fatte avgjørende beslutninger om Irak-krisen nærmer seg raskt.»

- Det kan se ut som om diplomatiet ikke virker. Vi er enige om at betingelsen for en diplomatiske utvei er at Irak oppfyller alle krav fra FNs sikkerhetsråd og gir FNs våpeninspektører fri tilgang til å utføre sin jobb, sa Albright, og kom dermed egentlig ikke med noe nytt i forhold til sine tidligere uttalelser.

Også Storbritannias statsminister Tony Blair sa i dag at de vestlige allierte ikke kan tillate mye lenger at president Saddam Hussein trosser FN.

- Forhandlinger har ingen mulighet til å lykkes dersom han (Saddam) ikke skjønner at vi har makt å sette bak kravene, sa Blair i møte med sitt regjerende arbeiderparti.

Tilbakeholden

USAs FN-ambassadør Richardson var i Davos i dag noe mer tilbakeholden enn andre ledende politikere som de siste dagene har uttalt seg i det som Bagdad oppfatter som svært truende former.

- Washington forsøker ikke å tvinge sin politikk på noen. Jeg er her for å snakke om vår Irak-politikk, men jeg er også her for å rådføre meg, sa Richardson, som la til at han ikke var kommet til Davos for å rasle med sablene.

- Jeg sier ikke at maktbruk er nær forestående, bare at det er et naturlig valg, fordi Saddam Hussein ikke burde få lov til å beholde sine masseødeleggelsesvåpen, sa den amerikanske FN-ambassadøren.

Richardson skulle i tillegg til å møte FNs generalsekretær Kofi Annan, ha samtaler med statsministeren i Slovenia, som for tiden er medlem av Sikkerhetsrådet, samt med flere andre verdensledere under sitt opphold i Sveits.

KRIGSFORBEREDELSER:</B> En soldat ombord på det marikanske hangarskipet «George Washington» laster bomber om bord i jagerfly i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!