FORBEREDER SEG: Militærfamilier med base i Sør-Korea har kriseøvelser der de lærer seg hvordan de skal handle dersom konflikten mellom sør og nord eskalerer. Det innebærer oksygendrakter, helikopterflukt og pakking av utstyr. Video: CNN Vis mer Vis mer

USA forbereder seg på det verste. Slik skal de redde sine egne hvis Kim angriper

Øver på kriseplan i Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kim Jong-un gikk på ingen måte rundt grøten under årets nyttårstale.

Ifølge diktatoren er Nord-Korea inne i siste fase for å utvikle et langdistansemissil, noe landet truer med å bruke mot sine fiender.

Blant disse er både USA og Sør-Korea, og der påtroppende president Donald J. Trump understreket at han ikke vil la Kim gjennomføre sine planer, øver familiene til USAs soldater på å evakuere Sør-Korea.

- Han sa offentlig at vi var fienden, sier Justin Sturn til CNN.

Femstegsplan

Sturn er en av dem som planlegger fluktruta som vil bli brukt dersom Nord-Korea angriper sitt naboland, enten ved bruk av konvensjonelle eller ukonvensjonelle våpen.

Planen innebærer fem steg:

Å motta ordre, pakke, registrere seg og ta på seg masker som beskytter mot biologiske våpen, reise sørover i landet med helikoptre, før Hercules-fly tar med seg de amerikanske beboerne ut av Sør-Korea.

- I virkeligheten ville vi løpt rundt med masker på. Det ville vært kaos overalt, og det ville vært langt skumlere, sier tobarnsmoren Nicholle Martinez overfor CNN.

UNIKT OPPTAK: Atombomba Annie eksploderer åtte sekunder ut i dette klippet. 32 sekunder seinere kommer den uredigerte lyden av prøvespregningen. Vis mer

Kritiserte Kina

Selv om det er uklart hvor realistisk et angrep fra Nord-Korea, har de siste dagene brakt trusselen fra Nord-Korea opp på agendaen på verdensbasis.

Mye av spenningen er knyttet til Trump og hvordan hans framtidige regjering kommer til å håndtere situasjonen.

Ifølge Reuters har Trump bedt om informasjon om atomvåpenprogrammet til Nord-Korea. Dette kort tid etter valgseieren.

Republikaneren har tidligere snakket varmt om å legge press på Kina for å hindre Nord-Koreas våpenplaner.

Igår kritiserte han nettopp Kina i følgende Twitter-melding:

Kina mener de gjør sitt

Budskapet ser ikke ut til å ha falt i god jord hos kineserne.

Washington Post siterer Geng Shuang, en talsmann for Kinas utenriksdepartement, på at Kina spiller en åpenbar rolle i å holde Nord-Korea i sjakk.

- Som et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd, har vi aktivt deltatt i relevante diskusjoner om Nord-Koreas atomvåpenprogram, og har stemt for en rekke resolusjoner knyttet til dette. Dette viser Kinas ansvarlige holdning, sier Shuang ifølge avisa.

Skryt fra Sør-Korea

Sør-Korea har på sin side uttrykt seg positivt om utspillene fra Trump. I en pressemelding skriver Cho June-hyuck at Trump viser at han tar temaet seriøst.

- Den påtroppende presidenten og USAs representanter er klar over alvoret ved den nord-koreanske atomvåpentrusselen. De fastholder et urokkelig standpunkt når det gjelder sanksjoner mot Nord-Korea, og for et tett samarbeid med Sør-Korea, mener Cho June-hyuck.