USA forberedt på å melde seg ut av kontaktgruppa

WASHINGTON (NTB): USA forbereder seg på å bryte ut av den internasjonale kontaktgruppa hvis den unnlater å innføre nye sanksjoner mot Jugoslavia under møtet i Roma onsdag. USA vil blant annet utestenge Jugoslavia fra fotball-VM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver the Washington Post i lørdagsutgaven, basert på regjeringskilder.

Kontaktgruppa, bestående av USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia, skal onsdag avgjøre om Jugoslavia skal straffes for ikke å ha innfridd ett eneste av kravene som ble stilt angående Kosovo. Jugoslavia fikk en måned på seg til å trekke ut spesialpolitiet, slippe til internasjonale hjelpeorganisasjoner, innlede en dialog med kosovoalbanerne og la Spanias tidligere statsminister Felipe Gonzalez opptre som mekler.

Serbiske velgere sa i en folkeavstemning torsdag nei til internasjonal mekling i Kosovo.

En høyt plassert amerikansk tjenestemann sier USA kan komme til å forlate kontaktgruppa, hvis den ikke innfører nye sanksjoner.

- Dette blir sannhetens øyeblikk for kontaktgruppa. Situasjonen i Kosovo er ille og blir stadig verre. Den er ekstremt farlig, sa tjenestemannen.

USA ønsker å ekskludere Jugoslavia fra internasjonale sportsarrangementer, inkludert VM i fotball. Men vertslandet Frankrike nekter.

USA og Storbritannia står for en hardere linje, mens Frankrike og Russland ikke vil provosere Jugoslavia. De andre landene befinner seg et sted midt i mellom.

USA mener et minimum må være at kontaktgruppa fryser alle jugoslaviske plasseringer i vestlige banker, og skjerper forbudet mot å investere i landet.

Hvis USA ikke får gjennomslag for sitt syn, er det beredt til å ta et nytt separat diplomatisk initiativ sammen med nye partnere, skriver The Washington Post.