USA forberedte okkupasjon av oljefelter i 1973

Dokumenter fra den britiske etterretningstjenesten viser at USA var klar til å okkupere arabiske oljefelter under oljekrisa i 1973.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA forberedte okkupasjon av oljefelter i 1973Det skriver det finske nyhetsbyrået FNB, som har gått gjennom en rekke dokumenter som nylig har blitt gjort tilgjengelig for offentligheten.

Amerikanske elitestyrker var forberedt på å okkupere oljefelter i Saudi-Arabia, Kuwait og De forente arabiske emirater, ifølge dokumentene. USAs daværende forsvarsminister James R. Schlesinger skal ha bekreftet overfor den britiske etterretningen at USA var klar til å bruke makt for å få slutt på oljekrisa.

Den planlagte militæroperasjonen var forventet å være kort og effektiv. USA regnet likevel med å bli værende i de arabiske landene i rundt ti år for å beskytte oljefeltene og sikre fri flyt av det svarte gullet.

Amerikanerne regnet med at Sovjetunionen ville holde seg utenfor krigshandlingene og nøye seg med politiske reaksjoner på en eventuell okkupasjon. De amerikanske planleggernes største frykt var at Irak, som på den tiden hadde sovjetisk støtte, skulle forsøke å hindre okkupasjon av oljefeltene i Kuwait.

De arabiske oljeproduserende landene i organisasjonen OPEC krevde i 1973 at Israel skulle trekke seg ut av de palestinske områdene landet hadde okkupert. De satte makt bak kravet ved stenge oljekranene i hele fem måneder, noe som førte til skyhøye oljepriser i USA, Europa og Japan.

Da oljekrisa var på sitt verste, advarte den daværende amerikanske utenriksministeren Henry Kissinger om at USA kunne bli «tvunget til å handle.»

(NTB)