Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA fordømmer kuppet i Thailand

Men muslimsk leder ønsker statskuppet velkommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA fordømmer i dag statskuppet i Thailand. De etterlyser en snarlig gjeninnføring av demokratiet, melder BBC.

Tom Casey, en talsmann for den amerikanske regjeringen, sier kuppet ikke kan rettferdiggjøres.

- Det er et skritt bakover for demokratiet, sier han.

Kuppets leder, General Sonthi Boonyaratglin, har sagt at han vil utnevne en ny statsminister innen to uker. Han har også lovet at en midlertidig regjering skal tegne ny grunnlov og gjeninnføre demokrati i løpet av ett år.

Fornøyd med kuppet

Den muslimske lederen Lukman B. Lima ønsker kuppet velkommen. Han har ledet flere grupperinger som kjemper for en muslimsk stat i Thailand, og sitter nå i eksil i Sverige.

Lima håper at kuppet vil føre til en løsning på konflikten mellom hans sympatisører og regimet.

- Det er helt rett at militæret nå har tatt over makten, sier Lima. - Vi håper den politiske situasjonen kan løses under General Sondhi Boonyaratkalins styre.  

TREDJE DAG: USA fordømmer kuppet som nå er i sitt tredje døgn. Foto: SCANPIX
TREDJE DAG: USA fordømmer kuppet som nå er i sitt tredje døgn. Foto: SCANPIX Vis mer

Tror på selvstyre

Limas organisasjon, Pattani United Liberation Organization (PULO) ønsker de sørlige provinsene Pattani, Yala og Narathiwat uavhengig fra Thailand.

- Vi vil fortsette å kjempe til vi oppnår fullstendig uavhengighet, sier han til nyhetsbyrået AP.  

Statsminister Thaksin Shinawatra hadde jerngrep rundt muslimene i sør for å forsøke å undertrykke opprørene, og han var sterkt mislikt i området. Moderate muslimer har i følge nyhetsbyrået AP tidligere uttalt at de blodige konfliktene ikke ville se en løsning så lenge Thaksin satt med makten.

- General Sondhi er den eneste som kjenner sannheten om problemene i sør, sier Lima.

Stanser støtten

Selv om de har sagt seg skuffet over hendelsene, har den amerikanske regjeringen ikke krevd at statsminister Thaksin Shinawatra skal bli gjeninnsatt.

BBC forteller av USA forsøker å unngå å velge side i konflikten, men sier samtidig at landet vil stoppe sine subsidier til Thailand dersom situasjonen ikke endres.

Statsminister Thaksin var på et møte i FN da kuppet fant sted. Han kom i går kveld til England, hvor han skal bli på ubestemt tid.