Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA fornøyd med Norge

USAs utenriksminister Colin Powell kom ikke med nye ønsker om hjelp fra Norge i samtalene med utenriksminister Jan Petersen mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helikoptre over Kabul

- Jeg kommer ikke hjem med grunnlag for nye beslutninger eller anmodninger, sier Jan Petersen.

- Det var ikke en del av denne samtalen. Jeg bekreftet at vi har en gruppe i Tampa fra tirsdag, etter at henvendelsen fra amerikanerne om dette kom i midten av forrige uke, sa Petersen til norsk presse etter møtet.

Han siktet til at Norge sender offiserer til det amerikanske operasjonssenteret for krigen i Afghanistan, som ligger i Florida. Ekspertgruppen skal skaffe seg informasjon og delta i samtaler om videre bidrag fra Norge.

Colin Powell fulgte Petersen ut etter den halvtime lange samtalen, men stoppet ikke opp for å svare på spørsmål. Et spørsmål om han var fornøyd med Norges støtte, ble besvart i forbifarten:

- Vi har den, sa han med et stort smil, og stakk tommelen i været.

Petersen sa etterpå at han hadde bekreftet i samtalen med Powell at Norges holdning er fortsatt støtte til kampen mot terroren og at Norge er klar for fortsatt engasjement i Midtøsten.

Oppfordring

Petersen ble før han dro oppfordret til å referere den norske opinionens skepsis mot bombingen av Afghanistan, og at kravet fra mange er stans i bombingen. Han ble også oppfordret av KrFs landsstyremøte å ta opp amerikanernes bruk av klasebomber. Men verken bombestans eller klasebomber ble brakt på bane, sier Petersen.

- Jeg tok ikke opp klasebombe-spørsmålet. Vi drøftet den militære kampanjen og vurderingen av den, og jeg la merke til at Powell var meget omhyggelig med å understreke at det er de militære målene som er det sentrale i sammenhengen. Det er ingen tvil om at amerikanerne er vel kjent med den debatten som foregår, sa Petersen.

- Bombestans ble heller ikke drøftet, sa han.

Han brakte heller ikke videre den norske bekymringen for bombingen spesielt.

- Vi snakket i alminnelige termer om de bekymringene som er, og ikke minst det ansvaret vi har som beslutningstakere for å forklare den kampanjen som foregår og gjennomføringen av målene, sier Petersen. Han påpekte at de snakket mye om behovet for humanitær bistand, og oppbyggingen av Afghanistan senere.

- Dette var en samtale som gikk langt utover de rent militære spørsmålene, sa Petersen.

Debatt

Petersen mener den hjemlige debatten har sprunget ut av en antakelse om at humanitær hjelp ikke når fram i Afghanistan.

- Det viser seg at slik er det ikke. Det er mulig å nå fram, selv om logistikken selvfølgelig er vanskelig slik den alltid har vært i Afghanistan.

Petersen sier det er et paradoks at det er nå etter 11. september kommer inn mer hjelp enn før til landet.

- Nødhjelpen er en kjempeutfordring, men mitt poeng er at dette har oppstått etter mange års tørke og Talibans vanstyre, uten at verdenssamfunnet har vært særlig oppmerksomme, sier han.

Det er første gang Petersen møter Powell, og han synes det var svært nytt å knytte den personlige kontakten med utenriksministeren i USA - «vår hovedallierte».

Petersen utdypet de samme temaene i en samtale med lederen for det nasjonale sikkerhetsrådet, Condoleezza Rice, senere på dagen.

(NTB-Anne Ånstad)

THUMBS UP:Colin Powell er fornøyd med Norges støtte til krigen mot Taliban og bin Laden.Foto:SCANPIX
Hele Norges coronakart