USA-forsker bak miltbrannterror

FBI sirkler nå inn personen som sto bak miltbrannterroren i USA etter 11. september. Amerikanske myndigheter vet at en forsker sto bak miltbrannbrevene, men ingen er arrestert eller tiltalt ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem personer døde etter å ha fått i seg miltbrannsmitten, mens 13 andre ble påført smitte.

Det er klart at personen bak miltbrannbrevene har arbeidet i et regjeringslaboratorium, skriver den amerikanske avisa Washington Times. FBI har i tre måneder visst at det dreide seg om en amerikaner med tilknytning til forskningsmiljøet.

Har kunnskap

Personen som FBI mener å ha avslørt, tilhører ei gruppe på om lag 50 personer som har den kunnskapen som trengs til å lage miltbranntrådene som ble funnet i brevene.

Miltbrannsporene som ble funnet i brevene til de to demokratiske senatorene Tom Daschle og Patrick Leahy, er beskrevet som svært reine, klare for våpenbruk og typisk for de bakteriene som framstilles i amerikanske laboratorier.

- Det har tatt politiet svært lang tid å finne fram til en hovedmistenkt. Jeg vet ikke hvorfor, tatt i betraktning at den mistenkte kommer fra et snevert miljø, sier Barbara Hatch Rosenberg til Washington Times. Hun leder et biologisk program for våpenkontroll.

Truet med miltbrann

Rosenberg og flere kolleger undrer seg over at FBI er så motvillige til å tiltale den mistenkte personen, og spekulerer på om regjeringen vegrer seg mot å innrømme sine biokjemiske operasjoner.

Rosenberg forteller at politiet startet med ei gruppe på 300 med tilknytning til regjeringens miltbrannprogram, for så å sirkle inn den hovedmistenkte etter hvert.

Den mistenkte har tidligere vært ansatt ved hærens forskningsinstitutt for smittsomme sykdommer. Han er to ganger blitt sparket fra offentlige stillinger og arbeider nå i et privat firma i Washington-området.

Forskeren skal ha kommet med trusler om å bruke miltbrann like etter terrorangrepene mot World Trade Center og Pentagon.

DØDELIG: Mye tyder på at det er en amerikansk forsker som står bak miltbrannbrevene som skremte opp og drepte amerikanere etter terrorangrepet på USA 11. september.