Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA forsøkte å redde gislene

Det hevder en anonym etterretningskilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikansk etterretning skal ha forsøkt å spore opp hvor terrorgruppa Tawhid og Jihad holdt Eugene Armstrong (52), Jack Hensley (48) og Kenneth Bigley (62) fanget i Irak.

Ved to ulike anledninger skal amerikanske styrker ha gått til aksjon mot steder i Bagdad for å redde gislene, men begge gangene kom de for sent, hevder en anonym etterretningskilde overfor CNN.

Det første redningsforsøket ble gjort mens alle tre gislene var i live. Det andre ble gjort etter at amerikanske Armstrong var blitt halshogd.

Ved begge tilfeller var stedene forlatt da soldatene kom dit, men ifølge kilden fant de tydelige bevis for at mennesker hadde oppholdt seg der. Det er fortsatt uklart om gislene var blitt flyttet, eller om amerikansk etterretning hadde ført dem til feil steder.

- Mange mennesker hadde mange søvnløse netter mens de prøvde å finne dem der ute, sier kilden.

Halshogd

De to amerikanerne Eugene Armstrong og Jack Hensley ble kidnappet fra sitt hjem i Bagdad sammen med deres britiske kollega Kenneth Bigley den 16. september i år.

Terrorgruppa Tawhid og Jihad - «Enhet og Hellig krig» - halshogde de to amerikanerne få dager seinere. Groteske opptak av drapene ble lagt ut på terroristenes nettsider. Ifølge opptakene var det terrorgruppas leder, jordaneren Abu Musab al-Zarqawi, som egenhendig skar hodet av de to mennene.

Gisseltakerne krevde alle kvinnelige fanger i amerikansk varetekt i Irak løslatt, men både britiske og amerikanske myndigheter understreket at de ikke ville forhandle med terrorister.

Kidnapperne sendte seinere ut videoopptak som viste en gråtende Bigley trygle Tony Blair om hjelp. Bildene opprørte tv-seere verden over, og hele Storbritannia engasjerte seg i kampen for å få Bigley hjem i live.

Til ingen nytte. Gisseltakerne myrdet det tredje gisselet på fredag.

KLARTE IKKE Å REDDE DEM: De tre gislene Kenneth Bigley (fra venstre), Eugene Artmstrong og Jack Hensley. I bakgrunnen en av giseltakerne.
DREPT SIST: Det britiske gisselet Kenneth Bigley (62).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media