Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA forsyner syriske opprørere med våpen

I all hemmelighet fra Jordan.

 HARDE KAMPER:  Her kjemper soldater fra den frie syriske hæren, opprørernes væpnede gren, mot regjeringsstyrkene i byen Idlib.  Illustrasjonsfoto: AP Photo/Rodrigo Abd.
HARDE KAMPER: Her kjemper soldater fra den frie syriske hæren, opprørernes væpnede gren, mot regjeringsstyrkene i byen Idlib. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Rodrigo Abd. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongressen har gitt grønt lys til å sende våpen til «moderate» syriske opprørere, bekrefter amerikanske og europeiske sikkerhetskilder.

Ifølge kildene dreier det seg først og fremst om ulike typer håndvåpen, men det skal også være snakk om panserbrytende raketter.

USA vil derimot ikke forsyne opprørerne med bærbare luftvernraketter, kjent som MANPADS, som kunne ha skutt ned militære og sivile fly og helikoptre, opplyser kildene.

Fredsforhandlinger Opplysningene om de amerikanske våpenleveransene kommer samtidig med at regimet og deler av eksilopposisjonen har satt seg ved forhandlingsbordet i Syria, etter initiativ fra USA og Russland.

Washington har tidligere vært skeptisk til å forsyne syriske opprørere med våpen, av frykt for at de skulle havne i hendene på ytterliggående islamister i opprørernes rekker.

Kongressen forpurret i fjor Obama-administrasjonens plan om å sende våpen i flere måneder, men ombestemte seg i desember i fjor.

Opprørere i sør De amerikanske våpnene går i første rekke til opprørerne i Den frie syriske hæren (FSA) sør i Syria, der de islamistiske opprørsgruppene ikke står så sterkt.

Obama-administrasjonen har likevel ingen illusjoner om at verken de mer moderate opprørerne eller de al-Qaida-tilknyttede opprørsgruppene vil lykkes med å styrte president Bashar al-Assad og hans regime med det første, medgir sikkerhetskilder.

Helt fastlåst - Krigen i Syria er helt fastlåst. Opprørerne er uorganiserte og mangler våpen for å slå Assad. Regimet mangler styrker for å kunne slå ned opprøret, sier den tidligere CIA-analytikeren Bruce Riedel.

- Støttespillerne til begge parter er villige til å bidra med nok penger og våpen til at stillstanden vil bestå i overskuelig framtid, sier Riedel, som også har vært rådgiver for Obama.

Svekket i nord Ifølge amerikanske og europeiske sikkerhetskilder har de mer moderate opprørerne den siste tiden styrket sin stilling i sør, der de har drevet ut de mer radikale opprørsgrupper med bånd til al-Qaida.

I nord og øst er det derimot de militante islamistene som leder an i opprøret, og flere steder har det vært åpen kamp mellom dem og mer moderate opprørere.

Kapret forsendelser USA planlegger om kort tid også å gjenoppta leveranse av såkalt ikke-dødelig utstyr til de mer moderate opprørere, blant annet kommunikasjons- og transportutstyr.

USA og Storbritannia stanset denne hjelpen i desember, etter at islamistiske opprørere hadde kapret flere forsendelser og erobret varehus med slike forsyninger.

- Vi håper å være i stand til å gjenoppta denne bistanden til SMC i løpet av kort tid, avhengig av sikkerheten og logistikk-vurderinger, sier en amerikansk tjenestemann.

SMC fungerer som generalkommando i Den frie syriske hær (FSA), som blant annet består av avhoppere fra regjeringsstyrkene.

(NTB)

Hele Norges coronakart