USA fortsatt usikker på reaksjon mot Syria

Men amerikanerne selv er sterkt imot involvering.

 MOTVILLIG:  Obama har vært svært motvillig til å bli dratt inn i borgerkrigen i Syria, som han har kalt et sekterisk, komplekst problem. Foto: Jessica Kourkounis/Getty Images/AFP.
MOTVILLIG: Obama har vært svært motvillig til å bli dratt inn i borgerkrigen i Syria, som han har kalt et sekterisk, komplekst problem. Foto: Jessica Kourkounis/Getty Images/AFP.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Presidenten Barack Obamas nærmeste politiske og militære rådgivere ga ham en liste over mulige reaksjonsmåter mot Syrias angivelige bruk av kjemiske våpen.

Men det eneste konkrete som kom ut av møtet, var en erklæring der det heter at USA skal fortsette å samle inn opplysninger for å stadfeste hva som har hendt.

Han hadde også en telefonsamtale med den britiske statsministeren David Cameron der de to var enige om at bruk av kjemiske våpen burde utløse en alvorlig respons fra det internasjonale samfunn.

Men det eneste konkrete de to ble enige om, var å uttrykke dyp bekymring og å fortsette å rådføre seg med hverandre.

Motvillig Obama har vært svært motvillig til å bli dratt inn i borgerkrigen i Syria, som han har kalt et sekterisk, komplekst problem. Men han sa også for et år siden at bruk av kjemiske våpen ville være en rød linje for USA.

Leger Uten Grenser meldte lørdag at mer enn 350 mennesker med nevrotoksiske symptomer var døde etter angrepet, og at rundt 3.600 er behandlet for symptomer på nervegassforgiftning, blant dem medisinsk personell.

Leger Uten Grenser har sin informasjon fra fire sykehus i Damaskus de samarbeider med, der pasientene kom inn i timene etter angrepet, men understreker at de ikke kan slå fast hvem som sto bak.

Den syriske opposisjonen hevder at så mange som 1.300 mennesker ble drept i flere angrep med kjemiske våpen mot en opprørskontrollert forstad til Damaskus onsdag.

Støtter ikke involvering Amerikanere flest er sterkt imot at USA skal involvere seg i krigen i Syria. Det gjør liten forskjell om det blir påvist at regimet bruker kjemiske våpen mot sivile, viser en måling.

Rundt 60 prosent er imot at USA griper inn i borgerkrigen, mens bare 9 prosent støtter en intervensjon, viser en meningsmåling gjort for Reuters av Ipsos.

Tallet på tilhengere av en inngripen øker om det blir påvist at regimet til Bashar al-Assad har brukt kjemiske våpen. Men selv da er det bare 25 prosent som støtter en intervensjon, mens 46 prosent er imot.

Og det tallet har gått ned siden forrige måling, da 30,2 prosent støttet en intervensjon om kjemiske våpen ble brukt, mens 41.6 prosent var imot.

Tendensen i målingene er dermed at de grusomme bildene fra det angivelige kjemiske angrepet denne uka faktisk gjør amerikanerne mer kyniske og motvillige til å bli involvert i enda en krig i Midtøsten, en særdeles brutal krig.

- Altfor nølende Resultatet av måling tyder på at om president Barack Obama skulle velge å gripe inn, vil det være mot ønskene til et stort flertall av amerikanerne som er lei etter over et tiår med krig.

Noen politikere, blant dem senator John McCain, mener at Obama er altfor nølende når han ikke vil gå til aksjon, men flere av dem som ble intervjuet i forbindelse med målingen, er fornøyd med hans tilbakeholdenhet.

Den pensjonerte offiseren Charles Kohls fra Maryland sier at USA er blitt for mye av verdens politimann og er involvert i for mange konflikter som burde være FNs ansvar.

Økende press Videoopptak og bilder av døde og døende og skadde mennesker som hiver etter pusten og har spasmer, uten å framvise fysiske skader, har fyrt opp under krav både internasjonalt og hjemme i USA om at verden ikke lenger kan sitte stille.

På hjemmebare er det særlig den republikanske senatoren John McCain som er engasjert. Han krever robuste tiltak mot president Bashar al-Assad og anklager Obama for å være for nølende. Men også flere demokrater vil at noe skal gjøres.

Men Obama ber fortsatt om tilbakeholdenhet. Et av hans viktigste valgløfter var å få USA ut av de to krigene forgjengeren George W. Bush involverte USA i; han er lite lysten på å involvere USA i en ny krig, og han vet han har amerikanernes støtte.

Imot inngripen En ny meningsmåling viser at amerikanere flest er sterkt imot at USA skal involvere seg i krigen i Syria, og det gjør liten forskjell om det blir påvist at regimet bruker kjemiske våpen mot sivile.

Rundt 60 prosent er imot at USA griper inn i borgerkrigen, mens bare 9 prosent støtter en intervensjon, viser en meningsmåling gjort for Reuters av Ipsos.

 BANNLYST: Styrkene til Syrias president Bashar al-Assad skal ha tatt i bruk bannlyste våpen. Her er han i presidentpalasset under et møte med Norges tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre i 2008. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
BANNLYST: Styrkene til Syrias president Bashar al-Assad skal ha tatt i bruk bannlyste våpen. Her er han i presidentpalasset under et møte med Norges tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre i 2008. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer

Tallet på tilhengere av en inngripen øker om det blir påvist at regimet til Bashar al-Assad har brukt kjemiske våpen. Men selv da er det bare 25 prosent som støtter en intervensjon, mens 46 prosent er imot.

Tendensen i målingen tyder på at de grusomme bildene fra det angivelige kjemiske angrepet faktisk bare gjør amerikanerne enda mer kyniske og motvillige til å bli involvert i enda en krig i Midtøsten, en særdeles brutal krig.

Bred deltakelse Den brede deltakelsen på møtet i Det hvite hus viste hvor alvorlig situasjonen er.

Blant deltakerne var visepresident Joe Biden, nasjonal sikkerhetsrådgiver Susan Rice, CIA-direktør John Brennan, generalstabssjef Martin Dempsey og FN-ambassadør Samantha Power. Utenriksminister John Kerry og forsvarsminister Chuck Hagel deltok over telefon.

Hagel opplyste fredag at Pentagon er i gang med å forberede seg på ethvert tiltak presidenten måtte bestemme seg for. I Middelhavet ble den sjette flåte styrket med ytterligere et marinefartøy som kan skyte ut krysserraketter.

Kerry hadde søndag en samtale med Syrias utenriksminister Walid al-Muallem der han sterkt oppfordret ham til å slippe til FN-inspektørene som er i Syria, for å fastslå hva som skjedde i forstaden til Damaskus onsdag.

Vil samarbeide Syrias regjering lover «fullt samarbeid» med FNs våpeneksperter som vil besøke det berørte området for det som skal ha vært et gassangrep sist uke, ifølge Irans utenriksminister.

Det er den statlige, iranske TV-kanalen Press TV som kommer med meldingen. Iran er det syriske regimets beste og viktigste allierte.

- Vi er i nær kontakt med Syrias regjering, og de har forsikret oss om at de aldri bruker slike umenneskelige våpen og vil ha størst mulig samarbeid med FN-ekspertene om et besøk til de berørte områdene, sier utenriksminister Mohammad Javad Zarif ifølge Press TV.

Han skal ha kommet med utsagnet lørdag i en telefonsamtale med Italias utenriksminister Emma Bonino, men uttalelsen ble først kjent søndag.

 KRIGSOFRE:  Syriske flyktninger utenfor leiren Zaatari nær byen Mafraq i Jordan, nær grensa til Syria. Nær sju millioner mennesker er rakket av krigen. Foto: REUTERS / Muhammad Hamed
KRIGSOFRE: Syriske flyktninger utenfor leiren Zaatari nær byen Mafraq i Jordan, nær grensa til Syria. Nær sju millioner mennesker er rakket av krigen. Foto: REUTERS / Muhammad Hamed Vis mer