Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA fôret narkobander med 2000 våpen

Sjefen må gå av etter «kriminelt dum» aksjon.

DREPT: Politimannen Brian Terry (avbildet) ble drept av våpen som amerikanske myndigheter hadde gitt til kriminelle bander. Her hedres han av en politikollega under begravelsen. Foto: John Moore/Getty Images/AFP/Scanpix
DREPT: Politimannen Brian Terry (avbildet) ble drept av våpen som amerikanske myndigheter hadde gitt til kriminelle bander. Her hedres han av en politikollega under begravelsen. Foto: John Moore/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det statlige amerikanske byrået for bekjempelse av alkohol, tobakk, våpen og eksplosiver (ATF) har viklet seg inn i en stor skandale etter aksjonen «Fast and Furious».

Kenneth Melson, konstituert sjef i ATF, er ventet å få sparken i løpet av de nærmeste dagene, skriver CNN.

Ideen bak aksjonen «Fast and Furious» var det ingenting å si på, målet var rett og slett å bryte opp nettverk av våpenhandlere som forsyner Mexicos narkobander med amerikanske våpen. Men veien ble for lang og krunglete fra den gode ideen til en vellykket aksjon.

Kort fortalt skulle ATF-agenter følge lovlig kjøpte våpen i USA til de ble solgt til mellommenn og helt fram til de dukket opp i Mexico. ATF lot dermed være å bryte inn mens de overvåket ulovlig våpenslag, i håp om å få større fisk på kroken seinere i etterforskningen, ifølge en rapport fra House Oversight and Government Reform Committee.

Grensevakt drept Men å la våpnene gå uhindret til meksikanske bander var en grov feilvurdering, ifølge den samme rapporten, som mener ATF kunne ha forhindret flere drap hvis de hadde grepet inn.

Episoden som for alvor skapte problemer for «Fast and Furious»-aksjonen var drapet på politimannen og grensevakta Brian Terry, som ble drept av en bande som livnærer seg på å rane illegale immigranter til USA.

Terry ble drept i en skuddveksling med banden, og etter drapet ble det klart at to av våpnene som lå igjen på åstedet stammet fra «Fast and Furious»-aksjonen. Det statlige byrået hadde altså latt våpnene som drepte Terry ende i hendene til kriminelle, uten å stoppe handelen.

- Jeg ble lamslått. Jeg kunne først ikke tro det, sa Terrys mor til CNN da hun fikk vite at våpnene stammet fra en føderal aksjon mot ulovlige våpen.

2 000 våpen til mafiaen Terrys familie ønsker at samtlige som sørget for at våpnene endte i de kriminelles hender skal etterforskes og tiltales.

- Vi ønsker at når styresmaktene gjør feil, innrømmer de og tar ansvar for handlingene sine, sier Robert Heyer, talsmann for Terry-familien, i en høring i forrige uke.

Kontrollkomiteens leder, republikanske Darrel Issa fra California, kaller aksjonen «kriminelt dum».

Totalt sørget det statlige amerikanske programmet for at meksikanske narkokarteller fikk 2 000 halvautomatiske rifler. De to lederne for ATF var hele tiden oppdatert på programmet.

- GÅR AV: Kenneth Melson, konstituert sjef for ATF, er ventet å gå av innen to dager etter skandalen. Foto: ATF
- GÅR AV: Kenneth Melson, konstituert sjef for ATF, er ventet å gå av innen to dager etter skandalen. Foto: ATF Vis mer