USA frigir nye skrekkbilder av fangemishandling

44 bilder offentliggjøres. - Bevis på at fangemishandlinga var utbredt.

SYMBOLBILDET: Soldaten Lynndie England ble symbolet på mishandlinga i det berykta Abu Ghraib-fengslet, da disse fotografene lekket ut i 2004. England ble dømt til tre års fengsel for behandlinga. Nå skal det amerikanske forsvarsdepartementet offentliggjøre flere mishandlingsbilder, som angivelig vil vise at praksisen var utbredt i flere fengsler. Foto: Scanpix/EPA/WASHINGTON POST
SYMBOLBILDET: Soldaten Lynndie England ble symbolet på mishandlinga i det berykta Abu Ghraib-fengslet, da disse fotografene lekket ut i 2004. England ble dømt til tre års fengsel for behandlinga. Nå skal det amerikanske forsvarsdepartementet offentliggjøre flere mishandlingsbilder, som angivelig vil vise at praksisen var utbredt i flere fengsler. Foto: Scanpix/EPA/WASHINGTON POSTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs forsvarsdepartement annonserte i dag at de skal offentliggjøre et «betydelig antall fotografier» som viser mishandling av fanger i Irak og Afghanistan, melder Foxnews.com.

Minst 44 bilder fra Bush-tida vil bli offentliggjort 28. mai, etter at borgervernsgruppa ACLU i 2004 krevde dem deklassifisert under offentlighetsloven Freedom of Information Act.

Frykter opprør
- Disse vil være bevis på at fangemishandlinga var utbredt, og ikke et avvik på Abu Ghraib, i motsetning til hva Bush-administrasjonen hevdet, sier ACLAs advokat Amrit Singh, og siktet til mishandlingsbilder som lekket ut fra skrekkfengslet i 2004.

Lynndie England ble selve symbolet på den sjokkerende, ydmykende og voldelige behandliga. Bildene av at hun hadde en naken fange i bånd gikk verden rundt og skapte voldsomt opprør. Nå kan det skje igjen.

Myndighetene frykter at de nye bildene vil skape en bølge av bråk i Midtøsten. Nøyaktig hva de viser er ikke kjent, men det skal blant annet være amerikanske soldater som truer og skremmer fanger med våpen, melder LA Times.

JUBLET: En soldat poserer med tommelen opp over liket av en iraker i Abu Ghraib. Foto: SCANPIX
JUBLET: En soldat poserer med tommelen opp over liket av en iraker i Abu Ghraib. Foto: SCANPIX Vis mer

ACLU sier det er svært viktig at hele omfanget av mishandlinga blir kjent, og ansvarlige myndighetspersoner må stå til rette.

President Barack Obama har den siste tida håndtert flere skjelett fra Bush-æraen, og blant annet frigitte dokumenter som beviser utstrakt bruk av vanntortur, såkalt waterboarding.

I går ble det kjent at Condoleezza Rice var den første i Bush-administrasjonen som godkjente bruken av den omstridte torturen.

KLEMT: En irakisk fange klemt mellom to feltbårer i Abu Ghraib-fengselet. Det skal stamme fra 2003. Foto: Foto: SCANPIX/AP Photo
KLEMT: En irakisk fange klemt mellom to feltbårer i Abu Ghraib-fengselet. Det skal stamme fra 2003. Foto: Foto: SCANPIX/AP Photo Vis mer

Flere avsløringer
Disse notatene, og nye bildene fra utstrakt fangemishandling, er trolig bare starten på en rekke avsløringer som vil eksplodere de neste ukene, og føre til ytterligere oppheting av debatten.

Framover vil blant annet transkripsjoner fra fangeavhør, en intern etterforskning av fangemishandling, samt en svært hemmelig rapport skrevet av en CIA-inspektør antakelig bli frigitt etter krav fra ACLU, skriver LA Times.

MÅTTE POSERE: En naken irakisk fange innsmurt i hvite og brune substanser i Abu Ghraib. Foto: SCANPIX
MÅTTE POSERE: En naken irakisk fange innsmurt i hvite og brune substanser i Abu Ghraib. Foto: SCANPIX Vis mer

I hvert enkelt tillfelle må Obama bestemme seg for om materialet skal slippes i sin helhet, i redigert form eller om han skal kjempe i retten for videre hemmelighold.

Etter en snuoperasjon har president Obama besluttet at de som utarbeidet forskriftene for torturen kan bli straffeforfulgt.

HUNDER: Sersjantene Michael Smith og Santos Cardona bruker hunder for å true en naken, irakisk fange i Abu Ghraib. Foto: AP/SCANPIX
HUNDER: Sersjantene Michael Smith og Santos Cardona bruker hunder for å true en naken, irakisk fange i Abu Ghraib. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
FESTET TIL LEDNINGER: En Abu Ghraib-fange blir tvunget stil å balansere på en boks, med hette over hodet og ledninger knyttet til kroppen. Foto: AP/SCANPIX
FESTET TIL LEDNINGER: En Abu Ghraib-fange blir tvunget stil å balansere på en boks, med hette over hodet og ledninger knyttet til kroppen. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
YDMYKENDE: En naken Abu Ghraib-fange blir tvunget til å henge opp ned fra en seng. Foto: AFP/SCANPIX
YDMYKENDE: En naken Abu Ghraib-fange blir tvunget til å henge opp ned fra en seng. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer