Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA frykter angrep på Syria «kan eskalere ut av kontroll»

Amerikanske myndigheter, og president Trump, hevder de ikke har bestemt seg for om de skal angripe ennå.

KAMPFLY: Her er to amerikanske kampfly av typen F-22 Raptor avbildet over europeisk luftrom. Foto: REUTERS / Toby Melville / NTB scanpix
KAMPFLY: Her er to amerikanske kampfly av typen F-22 Raptor avbildet over europeisk luftrom. Foto: REUTERS / Toby Melville / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge USAs forsvarsminister, James Mathis, ser USA fremdeles etter bevis for hvem som sto bak helgas påståtte kjemiske angrep i Syria.

Mathis sier også at hans største bekymring om et militært svar er hvordan man skal forhindre at det «eskalerer ut av kontroll».

Forsvarsministeren stilte torsdag til en budsjetthøring i Kongressen, der han også måtte svare på spørsmål om Trumps Syria-politikk.

Ifølge Mattis er situasjonen i Syria så kompleks at man noen ganger «vil få motsatte impulser». Han insisterte også på at Trump ennå ikke har tatt noen beslutning når det gjelder Syria.

Trump-svar på Twitter

Noen timer tidligere skrev president Trump på Twitter at han «aldri har sagt når et angrep mot Syria skal skje».

- Det kan være veldig snart eller ikke i det hele tatt! skrev presidenten.

Det må tolkes som et svar til de spekulasjoner han selv hadde satt i gang om et forestående angrep, etter at han tidligere i uka lovet å angripe Syria med raketter.

Det fikk flere til å peke på at han gjorde seg skyldig i å gi Syria et slags forhåndsvarsel på at et angrep vil komme, noe som er akkurat det han skjelte Barack Obama ut for å ha gjort i 2013.

Samtidig er Trump og Storbritannias statsminister Theresa May enige om at bruken av kjemiske våpen i Syria ikke må gå ubemerket hen.

De to allierte statslederne snakket med hverandre på telefon Seint torsdag kveld. Ifølge en pressemelding fra den britiske regjeringen er de enige om å jobbe tett sammen om en «internasjonal respons» på det påståtte kjemiske angrepet i Douma i Syria i helga.

- De er enige om behovet for å forhindre ytterligere bruk av kjemiske våpen av Assad-regimet, heter det i uttalelsen.

Videre peker de på at den syriske presidenten Bashar al-Assad og hans regime har etablert «et farlig atferdsmønster».

- Det vil komme en reaksjon

Torsdag gikk Frankrikes president Emmanuel Macron ut og sa at han har bevis for at kjemiske våpen - i hvert fall klor - ble brukt under angrepet i Syria og at Assad-regimet står bak.

Han sier det vil komme en reaksjon.

- Vi har en avgjørelse å ta når tidspunktet er riktig, når vi mener det er hensiktsmessig og effektivt, sa Marcron.

Det er USA, Frankrike og Storbritannia som samarbeider tett for å finne ut hvordan de skal svare på det antatte kjemiske angrepet.

Onsdag kveld innkalte Theresa May til krisemøte, og i dag slo hennes regjering fast at situasjonen i Syria krever handling.

- Regjeringen er enige om behovet for handling for å lette på den forferdelige humanitære situasjonen og for å forhindre framtidige kjemiske angrep fra Assad-regimet, heter det i en uttalelse fra Downing Street etter at møtet var ferdig torsdag kveld.

Verdens helseorganisasjon konkluderte i går med at det faktisk var et kjemisk angrep i Douma, basert på pasienter som ble tatt inn og symptomene de ble behandlet for. Ytterlige bevis har imidlertid vært vanskelig å framskaffe fordi Douma lenge har vært avsperret og isolert.

NB! STERKE BILDER: Minst 70 personer er drept etter angrepet i Douma i Øst-Ghouta i Syria, den siste delen som er okkupert av opprørere, ifølge BBC. Hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer sier at antall omkomne er så høyt som 150. Syria nekter for å ha stått bak angrepet. Verken CNN eller Dagbladet kan verifisere innholdet fullstendig, men opptaket ska... Vis mer

Eksperter på vei til Syria

Eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) skal begynne arbeidet med å granske påstandene om kjemisk angrep på lørdag.

Syrias FN-ambassadør Bashar Jaafari opplyste tidligere på torsdagen at to grupper med eksperter fra OPCW ankommer Syria henholdsvis torsdag og fredag.

Ekspertene fra OPCW skal granske om det var klorgass eller andre kjemiske våpen som ble brukt i angrepet mot Douma i Øst-Ghouta sist lørdag. Over 40 mennesker ble drept i angrepet.

Verdens helseorganisasjon opplyste onsdag at om lag 500 personer i Douma har symptomer på å ha blitt utsatt for et kjemisk angrep.

Både Assad-regimet i Damaskus og Russland avviser påstanden om kjemisk angrep.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!