Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA frykter blodbad på grensa

Hundrevis av private grensevakter utstyrt med våpen og fly jakter immigranter på grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske myndigheter og grensevakter bekymrer seg over en ny fare langs grensa til Mexico.

Flere patriotiske militser og grupperinger verver seg nå til «Minuteman Project», en gruppe som har oppnevnt seg selv til sivile grensevakter for å sikre at ulovlige immigranter og terrorister ikke krysser over til USA fra Mexico.

Bevæpnet

Omlag 500 frivillige har allerede meldt seg til tjeneste. I utgangspunktet skal de begynne patruljeringen langs en 64 kilometer lang strekning av grensa i Arizona fra første april og ut sommeren, som er høysesong for ulovlig krysning av grensa.

I tillegg skal gruppa ta i bruk 16 fly for å overvåke området, og flere av medlemmene planlegger å være bevæpnet når de går patruljene. Det siste skaper stor bekymring, først og fremst for de ekte grensevaktene som setter liten pris på «hjelpen».

Kan ikke hindres

Allerede har en rekke amerikanske militser og borgervernsgrupper startet patruljer langs forskjellige områder av Mexico-grensa. Blant disse, Ranch Rescue, The American Border Patrol, og Civil Homeland Defence Corps.

Fellestrekkene for dem alle er at de er sterkt kritiske til myndighetenes håndhevelse av amerikansk suverenitet, svært nasjonalistiske, og i mot enhver form for lovgivning eller myndighetsinnblanding som kan krenke en amerikaners rett til å ta våpen og loven i egne hender.

FRYKTES: Flere lokale væpnede militser og borgervernsgrupper går i gang med selvjustis langs USAs grense til Mexico for å hindre ulovlig innvandring. Bildet er fra hjemmesiden til en av militsene som støtter det såkalte Minuteman prosjektet - den siste gruppen som melder seg på grensevakttjenesten.
FRYKTES: Flere lokale væpnede militser og borgervernsgrupper går i gang med selvjustis langs USAs grense til Mexico for å hindre ulovlig innvandring. Bildet er fra hjemmesiden til en av militsene som støtter det såkalte Minuteman prosjektet - den siste gruppen som melder seg på grensevakttjenesten. Vis mer

Og det siste er blitt en kattepine for de som ønsker de frivillige grensevaktene bort. Det er nemlig ingen lov som nekter bevæpnede sivilister i å gå patruljer langs grensa og foreta såkalte borgerarrestasjoner.

Livsfarlig

- Når det er skytevåpen involvert, og du er ute i ingenmannsland, har du en livsfarlig kombinasjon, sier toll- og grensevaktsjef Robert C. Bonner til nyhetsbyrået AP.

Han har ansvaret for de omlag 10 000 ekte og statlige grensevaktene som har ansvaret for den omlag 322 mil lange grensa til Mexico.

- Våre grensevakter gjør denne jobben hver dag, og de er kvalifiserte og godt trent til å håndtere situasjoner. Vanlige amerikanere er ikke det. Derfor er det en fare for at ikke bare ulovlige immigranter, men også vanlige amerikanere blir skadd i situasjonen som nå råder, sier han.

Skremmer selv egne

Selv andre sivile grensevakgruppene lar seg skremme av Minuteman-prosjektet. De frykter at profilen den nye gruppen skilter med vil fungere som en magnet på kamuflasjekledde våpengale ekstremister.

- Hvordan skal de holde galningene unna? Det klarer ikke å kontrollere det. Det blåser opp til storm på grensa, og forholdene vil bli svært spente, sier Glenn Spencer som er president for den 40 mann sterke, men ubevæpnede, private grensevaktstyrken American Border Patrol.

De har spesialisert seg på høyteknologi for å overvåke grensa.

Tar sine egne

Over halvparten av de 1,1 millioner ulovlige innvandrerne som årlig tas for å krysse grensa fra Mexico, blir tatt i Arizona. Det nyopprettede sikkerhetsministeriet Departement of Homeland Security har informert amerikanske innbyggere om at al Qaida terrorister trolig vil bruke Mexico-grensa for å ta seg inn i USA. Frykten for terror og hatet mot ulovlige immigranter har for lengst skapt trøbbel ved grensa. I november ble en latinamerikansk familie brutalt «pågrepet» av en bevæpnet Arizona-bonde fordi han trodde de var ulovlige innvandrere. Det var de slett ikke, og saken havner nå i retten.

- Bush sin skyld

Sjefen for Minutemen avviser at de planlegger å ta loven i egne hender. Han fastholder at de kommer for å hjelpe de ekte grensevaktene.

- Det må gjøres noe drastisk for å snu årene med kriminalitet, ødeleggelse av eiendom, og forsøpling forårsaket av grenseforseelsene. Situasjonen er ute av kontroll, sier Jim Gilchrist (53), som er pensjonert regnskapsfører og Vietnam-veteran.

Han sier rekruttene han skaffer vil få klare ordre om bare å identifisere og forfølge ulovlige grensekryssere, og varsle føderale myndigheter. De skal ikke ta håndt om immigranter med mindre de trenger mat eller medisinsk hjelp.

- Hvis vi oppdager «råtne epler» i gruppa, vil de bli tiltalt hvis de bryter loven, sier han.

Minutemen henspeiler på de amerikanske patriotene som tok til våpen i frigjøringskrigen mot England, og er det amerikanske begrepet på en patriotisk milits.

MINUTEMEN: De originale Minutemen var den patriotiske militsen som væpnet seg til kamp mot det engelske herredømmet under frigjøringskrigen i 1775 - 1783.
LIVSFARLIG: Årlig dukker det opp en rekke lik langs grensa mellom USA og Mexico. Mange ulovlige immigranter dør av utmattelse, men ikke alle. Nå frykter myndighetene i USA at sivile og væpnede borgervernsgrupper vil skape mer kaos enn orden langs den 322 mils lange grensa.
EKTE: Her blir en ulovlig innvandrer anholdt av ekte føderale grensevakter. Omlag 1,1 millioner latinamerikanere blir årlig tatt for å krysse grensa ulovlig.
PATRIOTER: De mange amerikanske patriotiske militsene utstyrer seg som moderne soldater for å beskytte seg mot undertrykkelse og det de mener er fiender av det amerikanske samfunnet - blant disse FN.