USA frykter britisk Irak-retrett

- Afghanistan er mer verdt å kjempe for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA frykter at britene vil trekke seg ut av Irak, etter at en av statsminister Gordon Browns nærmeste medarbeidere har antydet dette under et besøk i Washington.

Browns utenrikspolitiske rådgiver Simon McDonald var tidligere i måneden i Washington for å lodde stemningen, og var særlig interessert i hvordan amerikanerne så på en mulig britisk tilbaketrekning fra Irak, skriver The Sunday Times.

Følelsen han etterlot seg var at det mest av alt var et spørsmål om når og ikke om britene forlater Irak, sier en av dem McDonald møtte i USA.

- Holdningen er at britene ikke kan utkjempe to kriger, og Afghanistan er mer verdt å kjempe for, sier kilden.

Den britiske forsvarsledelsen legger ikke skjul på at de ønsker å forlate Irak, noe Brown fikk klar beskjed om da han besøkte Irak i juni.

De britiske styrkene i Basra-området er nærmest under permanent beleiring. Fire soldater er drept i granat- og rakettangrep mot de britiske basene de siste to ukene.

Generalmajor Jonathan Shaw, som er øverstkommanderende for de britiske styrkene i Sør-Irak, har alt utarbeidet en plan for tilbaketrekning.

Flesteparten av de britiske soldatene skal i henhold til planen hentes ut innen året er omme, eller i begynnelsen av neste år. Alt som blir igjen, er en mindre gruppe militærinstruktører.

VIL HAN SKUFFE BUSH? Som ny statsminister i Storbritannia kan Gordon Brown endre landets irak-politikk kraftig. Og mange tror han vil trekke britene ut av krigen tidlig i 2008. Foto: SHAUN CURRY/AFP
VIL HAN SKUFFE BUSH? Som ny statsminister i Storbritannia kan Gordon Brown endre landets irak-politikk kraftig. Og mange tror han vil trekke britene ut av krigen tidlig i 2008. Foto: SHAUN CURRY/AFP Vis mer

Gordon Brown møter i dag president George W. Bush på Camp David, men talsmenn for den britiske regjeringen benekter at han vil benytte anledningen til å varsle britisk tilbaketrekking fra Irak.

(NTB)