MISNØYE:  Innbyggere i Caracas står i kø utenfor et supermarked, i et håp om å kjøpe basis-matvarer. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / Scanpix
MISNØYE: Innbyggere i Caracas står i kø utenfor et supermarked, i et håp om å kjøpe basis-matvarer. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / ScanpixVis mer

USA frykter den politiske konflikten i Venezuela kan bli voldelig

Venezuelas president har innført 60 dagers unntakstilstand. Hevder at høyresiden i landet, med støtte fra USA, planlegger å styrte ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske etterretningskilder ga i går uttrykk for bekymring over utviklingen i Venezuela og stilte spørsmål ved om Maduros venstreregjering vil overleve seksårsperioden fram til neste valg i 2019.

Kildene advarer mot fare for økonomisk og politisk uro i landet, der det nå er mangel på flere matvarer og medisiner, hyppige brudd i elektrisitetsforsyningen og galopperende inflasjon.

Indre og ytre fiender 53 år gamle Maduro anklager opposisjonen og USA for å stå bak og sier unntakstilstanden er nødvendig for å beskytte landet mot indre og ytre fiender.

Den tidligere bussjåføren og fagforeningslederen viser til utviklingen i Brasil der nasjonalforsamlingen denne uka suspenderte president Dilma Rousseffs og besluttet å stille henne for riksrett. Maduro mener at det bare er et tidsspørsmål før han selv risikerer å bli utsatt for et tilsvarende «kupp».

- Washington setter i verk tiltak på oppfordring fra den fascistiske høyresiden i Venezuela, som er oppmuntret av kuppet Brasil, sa Maduro i en TV-tale i går kveld.

På kanten av stupet Høyres stortingsrepresentant Sveinung Stensland var nylig i Venezuela og hadde samtaler med flere politikere, advokater, næringsdrivende og menneskerettsforkjempere.

- Jeg så de voldsomme køene for å kjøpe mat og opplevde den kaotiske stemningen i parlamentet. Oppbudet av politi i gatene var voldsomt, mangelen på mat, medisiner og annet påfallende, forteller han.

REDD FOR Å BLI AVSATT:  Venezuelas president Nicolas Maduro er avbildet under et kabinettmøte i går. Nå frykter amerikansk etterretning at den politiske konflikten i landen kan bli voldelig, som i 1989. Foto: Epa / Miraflores Press / Scanpix
REDD FOR Å BLI AVSATT: Venezuelas president Nicolas Maduro er avbildet under et kabinettmøte i går. Nå frykter amerikansk etterretning at den politiske konflikten i landen kan bli voldelig, som i 1989. Foto: Epa / Miraflores Press / Scanpix Vis mer

Stensland mener tilhengerne til Maduro og hans forgjenger Hugo Chávez må ta skylden for uføret landet har havnet i.

- Venezuela står på kanten av stupet, Chavistaene bruker alle knep for å holde på makten og befolkningen lider, sier Stensland.

Bryter grunnloven Krisen i Venezuela skjøt fart da høyresiden sikret seg flertall i nasjonalforsamlingen under valget i desember.

Ved hjelp av unntakstilstanden sikrer Maduro seg nå utvidede fullmakter til å omgå nasjonalforsamlingen, til sterke protester fra opposisjonen.

- I dag har Maduro nok en gang brutt grunnloven fordi han er redd for å bli avsatt, sier opposisjonspolitikeren Tomás Guanipa.

Kan bli voldelig Amerikansk etterretning frykter at den politiske konflikten i Venezuela skal bli voldelig, noe som skjedde i 1989 da over 300 mennesker ble drept i sammenstøt i Caracas, og byen ble lammet av opptøyer og plyndring.

Også den gang dannet lav oljepris et økonomisk bakteppe for uroen, noe som også er tilfelle i dag. 96 prosent av Venezuelas eksportinntekter kommer fra olje, men flere store oljeselskap trapper nå ned utvinningen i landet. Det kan bidra til at oljeproduksjonen i år for første gang på to tiår faller til under 2 millioner fat om dagen.

Noe nytt militærkupp, slik landet opplevde i 1992 da den da ukjente offiseren Hugo Chávez først trådte inn i rampelyset, har amerikansk etterretning likevel ingen tro på.
(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram