Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA frykter det verste foran fredagbønnen

Amerikanske ambassader over hele Midtøsten er i høyeste beredskap foran fredagsbønnen idag.

KLAR TIL BRÅK: En demonstrant på Tharir-plassen i Kairo er klar til å demonstrere. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI
KLAR TIL BRÅK: En demonstrant på Tharir-plassen i Kairo er klar til å demonstrere. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetseksperter sier at det trolig er beredskap for å evakuere ambassadepersonell med helikopter, hvis demonstrasjonene blir voldelige. President Barack Obama har lovet å gjøre det som skal til for å beskytte amerikansk ambassadepersonell.

- Det er beredskap for å evakuere ambassadepersonell med helikopter. Dette er prosedyre, men det er klart at beredskapen er ekstra høy nå, sier kommandørkaptein Ola Bøe Hansen ved Forsvarets stabsskole til Dagbladet.

Fire døde i Sanaa
Fire mennesker døde i de voldsomme sammenstøtene ved den amerikanske ambassaden i Jemens hovedstad Sanaa i går. Det var elitestyrker som til slutt hindret rasende demonstranter i å ta seg inn i ambassaden. Vinduer ble knust, og biler stukket i brann.

I Kairo har islamister oppførdret til «en million menneskers mars». Fredag er den store demonstrasjonsdagen i den muslimske verden. Imamene i moskeene har stor makt og kan oppfordre de troende til å demonstrere.

Men i Kairo gjøres det forsøk på å unngå at demonstrasjonene blir voldelige, og at de retter seg mot den amerikanske ambassaden i den egyptiske hovedstaden. Det muslimske brorskapet, bevegelsen til president Mohamed Morsi, har oppfordret til demonstrasjoner utenfor moskeene, ifølge BBC. Det betyr at regjeringen vil forsøke å unngå en stor demonstrasjon på Tahrir-plassen, der den amerikanske ambassaden ligger bare et kvartal unna.

-Som å drepe menneskeheten
Filmen «Muslimenes uskyld», som ble postet på YouTube i juni, satte denne uka Midtøsten i brann. I den libyske byen Benghazi ble den amerikanske ambassadøren, og tre andre amerikanske diplomater drept tirsdag. Etter det har demonstrasjonene, som opprinnelig begynte i Kairo, spredd seg som en brann til blant annet Jemen, Tunisia, Bangladesh og Afghanistan, der statsminister Hamid Karzai utsatte et besøk til Oslo fordi han fryktet bråk.

Den egyptiske presidenten fordømte ikke demonstrasjonene mot den amerikanske filmen da han var i Brussel i går, til stor irritasjon i USA. Men Morsi fordømte volden.

- Vi er ivrige etter å beskytte besøkende turister, diplomatiske stasjoner, offentig og privat eiendom. Vi er pålagt av gud å respektere dem og til å være voktere av de besøkende, og vi vet at hvis en person blir drept uten grunn er det som om noen har drept hele menneskeheten, sa Morsi i Brussel i går. Morsis utsagn henviser til vers 5. 23 i koranen.

I Pakistan har det så langt ikke vært demonstrasjoner mot filmen «Muslimenes uskyld». Dagen vil vise om det fortsatt vil være slik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media