USA frykter ekstremister i Norge

Norske politikere er passive, og nordmenn flest late og selvgode, ifølge amerikansk diplomat.

FÅR GJENNOMGÅ:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre får gjennomgå i rapportene  Benson K. Whitney sendte hjem fra Norge. Han personifiserer den norske selvgodheten, ifølge ambassadøren. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FÅR GJENNOMGÅ: Utenriksminister Jonas Gahr Støre får gjennomgå i rapportene Benson K. Whitney sendte hjem fra Norge. Han personifiserer den norske selvgodheten, ifølge ambassadøren. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den amerikanske ambassaden i Oslo advarte for tre år siden Washington mot radikalisering og ekstremisme som kan føre til terrorvirksomhet i Norge.

I dokumentene fra ambassaden som er lekket til WikiLeaks og som Aftenposten og Svenska Dagbladet har fått tilgang til, fremgår det at amerikanerne oppfatter norsk politi som på defensiven, ute av stand til å konfrontere de ekstreme miljøene og dårligere rustet i terrorberedskap enn kollegene i Danmark og Sverige.

Den amerikanske ambassaden i Oslo mener Norge kan komme inn på en farlig vei hvis ikke noe gjøres raskt. Unge norskpakistanere som står utenfor arbeidslivet, pekes ut som en risikogruppe. Radikalisering og ekstremisme kan føre til terrorvirksomhet også i Norge, skriver Aftenposten.

Bhatti Advarselen kom i et konfidensielt notat rettet til utenriksminister Condoleezza Rice, CIA og FBI i november 2007. Dokumentet skulle vise seg å være det første i en serie der amerikanerne analyserer muslimer i Norge.

Bakgrunnen for at ambassaden varslet hjemlandet, var arrestasjonen av den senere terrorfrikjente Arfan Bhatti.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer