Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA frykter ekstremister i Norge

Norske politikere er passive, og nordmenn flest late og selvgode, ifølge amerikansk diplomat.

FÅR GJENNOMGÅ:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre får gjennomgå i rapportene  Benson K. Whitney sendte hjem fra Norge. Han personifiserer den norske selvgodheten, ifølge ambassadøren. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FÅR GJENNOMGÅ: Utenriksminister Jonas Gahr Støre får gjennomgå i rapportene Benson K. Whitney sendte hjem fra Norge. Han personifiserer den norske selvgodheten, ifølge ambassadøren. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske ambassaden i Oslo advarte for tre år siden Washington mot radikalisering og ekstremisme som kan føre til terrorvirksomhet i Norge.

I dokumentene fra ambassaden som er lekket til WikiLeaks og som Aftenposten og Svenska Dagbladet har fått tilgang til, fremgår det at amerikanerne oppfatter norsk politi som på defensiven, ute av stand til å konfrontere de ekstreme miljøene og dårligere rustet i terrorberedskap enn kollegene i Danmark og Sverige.

Den amerikanske ambassaden i Oslo mener Norge kan komme inn på en farlig vei hvis ikke noe gjøres raskt. Unge norskpakistanere som står utenfor arbeidslivet, pekes ut som en risikogruppe. Radikalisering og ekstremisme kan føre til terrorvirksomhet også i Norge, skriver Aftenposten.

Bhatti Advarselen kom i et konfidensielt notat rettet til utenriksminister Condoleezza Rice, CIA og FBI i november 2007. Dokumentet skulle vise seg å være det første i en serie der amerikanerne analyserer muslimer i Norge.

Bakgrunnen for at ambassaden varslet hjemlandet, var arrestasjonen av den senere terrorfrikjente Arfan Bhatti.

«Arfan Bhatti er et eksempel på hva norske myndigheter kan vente seg i årene som kommer etter hvert som unge norskpakistanere trekkes mot kriminell aktivitet som igjen kan føre til terrorisme», skrev chargé d''affaires Kevin M. Johnson i notatet.
Trege og motvillige I meldingene hjem til Washington blir norske politikere beskyldt for å være passive og trege, og amerikanerne mener de ikke ville forholde seg til radikaliseringen.

Politiet får også refs og beskyldes for å være «motvillige til å konfrontere miljøene».

De kriminelle miljøene i A-gjengen, tilhørende Young Guns, og B-gjengen blir beskrevet som en farlig kriminell tiltrekningskraft, spesielt fordi de har norskpakistanske lederskikkelser.

Bhattis forsvarer John Christian Elden sier han ikke er overrasket over at amerikanerne viser til Bhatti.

- Jeg har selv brukt ham som eksempel på hvordan det kan gå når 15-16-åringer havner i norske fengsler, sier advokaten.
- Innrømmet svakhet I et annet WikiLeaks-lekket notat fra ambassaden til Washington hevdes det at daværende sjef Jørn Holme i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i et hemmelig terrormøte med amerikanerne skal ha innrømmet at Norge verken har fysiske eller tekniske ressurser som må til for å sørge for overvåking.

Notatet er forfattet etter et møte mellom ambassaden og Holme i 2009:

«I møte med den avtroppende PST-sjefen Jørn Holme tok Holme selv opp poenget at Norge ikke har de fysiske eller tekniske ressursene som er nødvendig for å sørge for overvåking, selv i forhold til behov som allerede er identifisert av PST», skrev chargé daffaires James T. Heg.

Jørn Holme sier til Aftenposten at han ikke har møtt personen som har skrevet dokumentet, og at han ut over det ikke har noen kommentar.
Late og selvgode Også nordmenn generelt får gjennomgå fra Benson K. Whitney, ambassadøren som ble plukket ut av George W. Bush.

- Nordmenn tror oppriktig det er noe arvelig godt ved å være norsk, og at Norge har en spesiell rolle når det gjelder å fremme fred i verden, skriver han, ifølge VG.

Oljepengene bidrar til en «avhengighetskultur som avspeiles i en lavere arbeidsmoral».

Om utenriksministeren vår sier den avgåtte ambassadøren følgende:

- Jonas Gahr Støre personifiserer på mange måter den norske fremdragenheten, men han er på ingen måte unik.  

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!