USA frykter fortsatt Krekar

Og eventuell tortur av Krekar-vitner i Abu Ghraib skal etterforskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det amerikanske utenriksdepartementet frykter fortsatt mulla Krekar, og «forblir svært bekymret over mulla Krekars tilknytning til terrorisme», skriver de i en pressemelding.

Under en pressekonferanse i går ble departementets talsmann Richard Boucher spurt om departementets reaksjon på at terror-siktelsen mot ham er blitt henlagt i Norge.

Opp til Norge

- Vi har tidligere slått fast at beslutninger i Krekar-saken, og spørsmålet om utvisning, er opp til norske myndigheter og det norske rettsvesenet, svarte han.

- USA forblir svært bekymret over mulla Krekars tilknytning til terrorisme. Han er grunnleggeren av Ansar al-Islam, en gruppe som har begått terrorangrep i Irak. Vi vil fortsette vårt sterke samarbeid med regjeringen i Norge i kampen mot terror verden over, sa Boucher.

Etterforsker tortur

Boucher hadde notert seg opplysningene om at vitner i Krekar-saken kan ha blitt mishandlet i fangenskap. I går kom det fram at selvmordsbomberen Didar (20), som i februar ble avhørt i det beryktede Abu Ghraib-fengselet, fortalte norske etterforskere om grov mishandling, trusler, og tortur mens han satt i fangenskap hos Kurdistans Patriotiske Union (PUK).

- Vi har ingen uavhengig bekreftelse på vitnets beskyldninger om mishandling mens han satt fanget hos PUK. Enhver troverdig anklage om mishandling begått av amerikanske myndigheter vil selvfølgelig bli etterforsket. Og hvis det finnes bevis for kriminell oppførsel, vil personene som står bak bli holdt ansvarlig, sa utenriksdepartementets talsmann i går.

FRYKTER: USA frykter fortsatt at Krekar er en terrorist, til tross for at den norske riksadvokaten i går fastslo at mullaen må ansees som uskyldig.
FRYKTET: Terror-siktelsen mor mulla Krekar ble i går henlagt av riksadvokat Tor-Axel Busch.