USA frykter kulturterror

Hvert eneste landemerke registreres nøye slik at det kan bygges opp igjen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter 11. september har amerikanerne for alvor forstått at mange av deres nasjonale symboler er svært sårbare. Verken Frihetsgudinnen, Washingtons Capitol Hill, Liberty Bell, eller Mount Rushmore har noen tegninger eller målinger som gjør det mulig å bygge dem opp igjen om de skulle bli ødelagt av terrorister. Så langt har amerikanske myndigheter bare beskyttet landemerkene mot naturkatastrofer. Tanken på at ikonene kunne sprenges i stykker har ikke vært nærliggende for noen.

I en ny terrorvirkelighet har det plutselig begynt å haste med å få detaljerte tegninger over de historiske monumentene. Ved hjelp av høyteknologiske laserscannere har private organisasjoner i samarbeid med myndighetene begynt den møysommelige prosessen med å lage digitale tegninger og skisser. Hver eneste kvadratcentimeter skal scannes og mates inn i avanserte dataprogram. Resultatet blir tredimensjonale modeller.

De digitale tegningene blir dermed mer detaljerte enn tegningene og skissene som er igjen etter billedhuggerne og arkitektene som i sin tid laget de forskjellige monumentene.

- Hvis noen kommer med en bombe og blåser av en bit av Thomas Jeffersons nese, kan de tredimensjonale modellene gjøre det mulig å utføre nøyaktige rekonstruksjoner av fjellet, sier direktøren ved Mount Rushmore National Memorial, Don Striker, til New York Daily News. Mount Rushmore huser de enorme steinansiktene av amerikanske presidenter som er hugget ut i fjellet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer