USA frykter kulturterror

Hvert eneste landemerke registreres nøye slik at det kan bygges opp igjen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 11. september har amerikanerne for alvor forstått at mange av deres nasjonale symboler er svært sårbare. Verken Frihetsgudinnen, Washingtons Capitol Hill, Liberty Bell, eller Mount Rushmore har noen tegninger eller målinger som gjør det mulig å bygge dem opp igjen om de skulle bli ødelagt av terrorister. Så langt har amerikanske myndigheter bare beskyttet landemerkene mot naturkatastrofer. Tanken på at ikonene kunne sprenges i stykker har ikke vært nærliggende for noen.

I en ny terrorvirkelighet har det plutselig begynt å haste med å få detaljerte tegninger over de historiske monumentene. Ved hjelp av høyteknologiske laserscannere har private organisasjoner i samarbeid med myndighetene begynt den møysommelige prosessen med å lage digitale tegninger og skisser. Hver eneste kvadratcentimeter skal scannes og mates inn i avanserte dataprogram. Resultatet blir tredimensjonale modeller.

De digitale tegningene blir dermed mer detaljerte enn tegningene og skissene som er igjen etter billedhuggerne og arkitektene som i sin tid laget de forskjellige monumentene.

- Hvis noen kommer med en bombe og blåser av en bit av Thomas Jeffersons nese, kan de tredimensjonale modellene gjøre det mulig å utføre nøyaktige rekonstruksjoner av fjellet, sier direktøren ved Mount Rushmore National Memorial, Don Striker, til New York Daily News. Mount Rushmore huser de enorme steinansiktene av amerikanske presidenter som er hugget ut i fjellet.

Frihetsgudinnen er et annet monument uten detaljerte tegninger. En rekonstruksjon av den berømte statuen ville vært umulig om gudinnen hadde blitt med i terrordragsuget 11. september.

En gruppe fra Texas Tech University har fått i oppdrag å lage en tredimensjonal modell med nøyaktige mål. I tillegg skal de kartlegge fargen i kopperet, måle høyden, bredden, og dybden i øynene, bølgene i kappen, og musklene i armen. Gruppa har samlet inn mer enn 200 millioner data av den berømte statuen, og jobber nå med å lage modellen.

- Frihetsgudinnen vil fortsette å være et symbol på frihet for framtidige generasjoner, sier professor Glenn Hill ved Texas Tech til avisa. Hvis noen sprenger statuen blir den bygget opp som en eksakt kopi av dagens utgave.

Også Kongressen i Washington er målt og kartlagt. Forandringene på fasaden og kuppelen har gjort de gamle tegningene ubrukelige, og bevaringsprosjektet er viktig for å bevare de kulturelle landemerkene i USAs forholdsvis korte historie.

FRIHET FOR ALLTID: Frihetsgudinnen kommer aldri til å forsvinne mener folkene bak kartleggingen av statuen. Det er først etter 11. september amerikanerne har detaljerte modeller av det berømte monumentet. Foto: Scanpix
FRIHET FOR ALLTID: Frihetsgudinnen kommer aldri til å forsvinne mener folkene bak kartleggingen av statuen. Det er først etter 11. september amerikanerne har detaljerte modeller av det berømte monumentet. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har en ikonstatus, og det betyr at vi må være forberedt hvis det skulle skje noe forferdelig, sier Striker ved Mount Rushmore.

KARTLAGT: Kongressbygningen på Capitol Hill er scannet slik at den kan gjenoppbygges hvis noen skulle bombe den.
LANDEMERKE: De enorme steinstatuene i Mount Rushmore National Park skal også gjenoppbygges hvis de blir ødelagt.