USA frykter ny gruppe i Syria

Utgjør en vel så stor fare for USA og Europa som IS, mener amerikansk etterretning.

NY TRUSSEL:  USAs øverste etterretningssjef James R. Clapper bekreftet denne uka at USA ser med stor bekymring på Khorasan. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
NY TRUSSEL: USAs øverste etterretningssjef James R. Clapper bekreftet denne uka at USA ser med stor bekymring på Khorasan. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En hittil ukjent gruppe i Syria, med bånd til al-Qaida, utgjør en vel så stor fare for USA og Europa som det Den islamske staten (IS) gjør, mener amerikansk etterretning.

Gruppen går under navnet Khorasan og det fryktes at de har al-Qaidas fremste bombeekspert, Ibrahim al-Asiri, i sine rekker, opplyser amerikanske sikkerhetskilder til CBS News. Asiri har tidligere hatt tilhold i Jemen.

Ifølge CIAs tidligere nestleder Mike Morell har flere sentrale al-Qaida-medlemmer også funnet veien til Khorasan fra grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.

Gruppen regnes som en avlegger av Nusrafronten og har gjennom dem tilgang til islamister fra hele verden som har reist til Syria for å kjempe mot Assad-regimet.

- De fokuserer nå på å angripe Vesten, sier Morell.

Skjerpet sikkerhet Trusselen fra Khorasan blir nå ansett for å være så reell at sikkerhetstiltakene er skjerpet ved flyplasser verden over.

Passasjerer på vei til USA må gjennomgå ekstra sikkerhetssjekk, og bærbare datamaskiner og mobiltelefoner med utladede batterier får ikke tas om bord i fly av frykt for at de kan skjule sprengstoff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer