USA frykter smutthull i Irak-avtalen

USA avfinner seg med innrømmelsene FNs generalsekretær Kofi Annan har gitt Irak, men truer med å angripe uten ventetid hvis Saddam Hussein benytter innrømmelsene til å sabotere våpeninspeksjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annan presenterte i dag avtalen for FNs sikkerhetsråd. Han takket president Bill Clinton og Storbritannias statsminister Tony Blair for å ha vist styrke og kalte dem «perfekte fredsbevarere». Samtidig roste han Frankrikes og særlig Russlands diplomatiske innsats.

- Vi lærer våre fredsbevarende styrker at den beste måte å bruke makt er å demonstrere den for å slippe å bruke den, sa verdensdiplomaten med henvisning til USAs og Storbritannias styrkeoppbygging i Golfen.

Diplomatisk anstand
Verken president Bill Clinton eller forsvarsledelsen var særlig lystne på å gjennomføre det planlagte angrepet på Irak. Når FNs leder avsluttet forhandlingene i Bagdad med en avtale som iallfall på papiret gir inspektørene adgang til alle omstridte steder, kunne umulig USA gjøre annet enn å velsigne overenskomsten.

Likevel er amerikanerne skeptiske. Avtalen forutsetter at ekspertene som leter etter masseødeleggelsesvåpen, får diplomatisk «anstand» når de besøker åtte såkalte presidentpalasser. En parallell organisasjon til inspektørgruppen UNSCOM skal etableres under Annans ledelse for å styre undersøkelsene av de åtte anleggene der man mistenker at våpen kan være gjemt eller produksjon forberedt.

Tette smutthull
Amerikanerne og andre medlemmer av Sikkerhetsrådet drøfter en resolusjon som gjør Annans avtale juridisk bindende. USA og Storbritannia vil låse de andre medlemmene til å stå fast på FNs rett til inspeksjoner uten hindringer, uansett hva Saddam måtte finne på, og vil helst ha ryggdekning for et raskt angrep om Iraks leder prøver seg igjen.

Utenriksminister Madeleine Albright sa i dag at det finnes uklarheter i Annans avtale og at USA vil forsøke å tette smutthull. I et møte med Senatets utenrikskomite understreket hun at Irak ikke en gang til vil få drive omverdenen fra krise til krise og fremholdt at hvis FN nektes adgang til å ødelegge Saddams ulovlige våpen, vil USA handle «kraftfullt og uten utsettelse».