Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA frykter valgkaos

Anklagene om valgfusk hagler fra begge sider i USA. Blir advokatmat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FLORIDA (Dagbladet.no): Anklagene om valgfusk hagler fra begge sider i USA. Demokratene beskylder høyresiden for å motarbeide stemmeretten, skremme fattigfolk fra å møte fram og stryke stemmesedler med ubetydelige mangler.

Republikanerne anklager motparten for å fylle manntallet med falske velgere, betale boms for å stemme og undergrave hele systemet.

Presidentvalget for fire år siden skjerpet denne konflikten voldsomt. Selv om det trolig var blant de bedre USA har gjennomført.

Sentrale tillitsvalgte hos demokratene har allerede erklært at Kerry vinner hvis alle får stemme, og gjort det klart at motsatt utfall blir advokatmat.

Sterke anklager

Aktivistene i det demokratiske parti mener fortsatt at George W. Bush stjal presidentvalget i 2000 med hjelp fra lokale myndigheter, guvernørbror Jeb i Florida og høyesterettsdommere 'utnevnt av pappa'.

Michael Moore har opphøyd denne framstillingen til sannhet i store deler av verden. I USA bidrar den nok til å mobilisere svarte og unge velgere til urnene tirsdag.

John Kerry påstår at en million svarte velgere ble frastjålet stemmeretten i 2000. Han framførte den sterke anklagen på besøk hos den svarte borgerrettsorganisasjonen NAACP, der den falt i svært god jord.

image: USA frykter valgkaos

Hvis demokratene virkelig tror på dette, kunne man anta at de ville gjøre et stort poeng av det i valgkampen. Men Kerry har valgt å ikke utdype anklagen og svarer ikke på krav om dokumentasjon.

Bush vant

De fleste amerikanere tar tilsynelatende ikke de voldsomme beskyldningene på alvor og avfeier det hele som politisk støy.

Det kan skyldes utbredt apati, men like gjerne at påstanden ikke holder vann.

Som kjent var det demokratene som krevde nye opptellinger i Florida for fire år siden. Alle nytellingene ga samme resultat: Bush slo Al Gore med minste mulige margin og fikk delstatens 25 valgmannstemmer.

Etter at Høyesterett til slutt avviste kravet om flere opptellinger, har andre gransket de forkastede stemmesedlene på nytt.

- George W. Bush ville vunnet selv om Høyesterett hadde tillatt manuell nytelling i hele Florida. Slik oppsummerte New York Times den omfattende gjennomgangen av stemmesedler pressen gjorde i 2001.

Upåvirket

Kommentatoren John Fund i businessavisa Wall Street Journal skriver i sin ferske bok 'Stealing Elections' at Bush trolig tapte langt flere stemmer i Florida på valgrot, juks og medienes hang til å erklære en vinner før alle stemmer er opptalt.

Mens Gore kan ha tapt delstaten på de mange forhåndsvelgerne som avga stemme lenge før avsløringen av republikanernes fyllekjøring i studiedagene. Arrestasjonen i 1976 ble kjent fem dager før presidentvalget og fikk mange til å ombestemme seg.

Denne gang er det enda lettere å forhåndsstemme. Hensikten er at alle borgere skal ha lik mulighet til å påvirke utfallet. Men når man kan stemme opptil tre måneder før valget, blir også valgkampen og den politiske debatten mer meningsløs.

Reformflauser

Valgdeltakelsen i USA er lavere enn i 139 av verdens 163 demokratier, skriver Fund. Det siste tiåret har flere reformer tatt sikte på å bedre oppslutningen om valgene. Noen av dem kan ha gjort faren for valgfusk større, som den automatiske velgerregistreringen av alle som tar førerkort.

Slik fikk åtte av de 19 flykaprerne fra 11. september stemmerett. Bare 17 delstater krever at velgere viser identifikasjon. Når valgene administreres av lokale partifolk, øker åpenbart risikoen for at de vil påvirke utfallet.

USA er et ekstremt desentralisert samfunn. Velgerloven som ble vedtatt etter spetakkelet for fire år siden, skulle rette opp de verste feilene. Men bevilgningene mangler og Fund anslår at det blir like mange forkastede stemmer denne gang, altså rundt to prosent av alle som blir avgitt.

Hvis valgresultatet blir jevnt, vil vi oppleve et spetakkel som kan stille Florida 2000 i skyggen. Det handler ikke lenger om feilmargin, men om marginen for når det kan lønne seg å gå til retten med stemmene.

VELGERJAKT I FLORIDA: George W. Bush jakter på de 27 valgmannstemmene i Florida.
<B>HALLOWEEN-VALG: John Kerry med sine helt spesielle gresskar.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media